Svetski Putnik_Tajne_bobijaskog_oka_blog
Zanimljivosti

Tajne Bobijaškog oka

U Bosni i Hercegovini, nedaleko od Sanskog Mosta, u podnožju planine Grmeč nalazi se jezero koje krije misteriozne tajne. Pitate se o kakvoj tajni je reč? Pa hajde da saznamo.

Postoji legenda koju meštani okoljnih sela decenijama čuvaju. Ona govori o vilama i vilenjacima koji se noću okupljaju iznad Bobijaškog oka, nesvakidašnjeg jezera koje se prilikom oseke pretvara u ponor. Ovim prostorima dugo kruži priča kako je ovca jednog domaćina upala u ponor, a samo nekoliko dana nakon toga pronađena je na izvoru dokle ju je donela voda.

Put do Bobijaškog oka nije nimalo jednostavan, ali ovo prirodno bogatstvo ima veliki turistički potencijal što bi bilo dobro iskoristiti. Vožnja makadamom odvešće vas do livade na kojoj možete parkirati kola, a potom se laganom šetnjom uputiti do doma vila i vilenjaka. Međutim, budite oprezni, navigacija vas može odvesti u potpuno pogrešnom smeru.

Svakako vredi žrtvovati se i krenuti u ovu pustolovinu, jer je prizor zaista impresivan. Bobijaško oko je jezero koje je povezano da izvorima reka Dabar i Zdena. Voda se u njemu kreće dvosmerno, pa pri obilnim padavinama ima karakteristike vrela, dok pri niskoj veličini vode postaje ponor. Čak i ako imate hrabrosti, nemojte ulaziti u vodu jer je kupanje ovde strogo zabranjeno.

Bobijaško oko su pre nekoliko godina posetili engleski ronioci speleolozi, koji su otkrili da u njemu živi čovečija ribica, endemski praistorijski vodozemac.