Svetski Putnik_skriveno_mesto_Sicilije_blog
Zanimljivosti

Skriveno mesto prelepe Sicilije

U sicilijanskoj provinciji Mesina nalazi se jedno od najlepših italijanskih mesta – Savoka.  Na samom vrhu ovog brda, između zelenila drveća krije se bogata istorija Rimljanja, Vizantinaca, Normana i Arapa pa se ovde mogu naći mnoge građevine od istorijskog značaja.

Ova destinacija postala je popularna i zanimljiva širom sveta 1970. godine kada je film Kum postao jedno od omiljenih dela filmofila. Elem, Frensis Ford Kopola koristio je Viteli bar na ovom brdu za pozadinu snimanja legendarnog filma.

Ono što nikako ne smete propustiti kada obiđete Savoku su zamak Pentefur i kripta istorijskog centra koja čuva čak 37 mumija.

Zamak Pentefur sagrađen je na planini iz strateških razoga, kako bi obezbedio dobar vidik i kako bi do njega bilo teško doći. Iako istoričari nagađaju da je nastao u kasnovizantijskom periodu, tačano vreme nije poznato. Sam naziv Pentefur nastao je zbog pet malih mahala koje su se stvarale u gradu oko zamka. Kako su se različiti narodi naseljavali na ovom području, Pentefur je menjao namenu i izgled. Današnji zamak sačinjen je od ostataka i elemenata koji su dodati pri renoviranju.

Ako želite da posetite romantično mesto bez puno gužve Savoka je idealan grad za to. Danas turisti retko obilaze Savoku, ali ako ste pravi istražitelj biće vam veoma zanimljivo da šetate malenim ulicama, hodajući stopama starih Rimljana, Vizantinaca, Normana i Arapa.

O tradiciji koju čuvaju meštani svedoči proslavljanje zaštitnice grada Svete Lucije čiji se dan obeležava u drugoj nedelji avgusta.