2
Zanimljivosti

Lososovo oko

Plutajući istraživački centar norveškog Hardangerfjorda posvećen održivosti

Šta vam prvo padne na pamet kada čujete Lososovo oko? Da li ste znali da je to jedna inovativna građevina posvećena morskoj održivosti? Lososovo oko se nalazi u Norveškoj i odaje utisak kao da pluta u vodama Hardangerfjorda u Severnom moru.

Ova svetlucava plutajuća struktura od samog početka je bila predodređena da postane ikona arhitektonskog dizajna skandinavskih zemalja. Ono što je izdvaja od drugih jeste konstrukcija obložena blistavim panelima od nerđajućeg čelika od koje se odbija sunčeva svetlost, a čiji se sjaj može videti i sa nekoliko kilometara udaljenosti.

Ideja stvaraoca Lososovog oka je bila da kreiraju i ožive simbolično mesto na kom će istraživači moći da diskutuju i razmenjuju ideje o održivom ribolovu, a naročito o lososu kao dominantnoj zvezdi norveške gastronomije i privrede, ali i uticaju njegovog lova na životnu sredinu.

Na dubini od 300m, konstrukcija teška 1.256 tona zauzima površinu od 100 metara kvadratnih, a  dizajnirana je tako da izdrži talase veće od 4 m. Lososovo oko na vrhu ima rupu koja označava riblje oko i predstavlja panoramsku terasu sa pogledom na fjord od 360 stepeni, dok 9.500 ploča od nerđajućeg čelika nastoje da imitiraju sjajne srebrne krljušti ribe.

,,Plutajući” objekat ima četiri sprata od kojih je jedan pod vodom. Spratovi su povezani spiralnim rupama tako da obilazak posetiocima pruža neverovatan doživljaj tokom kojeg mogu da se informišu na raznim panelima, komuniciraju sa ekranima na zidovima i obiđu određene prostorije. Unutar ,,Oka” nalaze se sale za konferencije, sobe za učenje, bioskop i restoran, kao i površina sa interaktivnim eksponatima.

Lososovo oko osmišljeno je sa ciljem da inspiriše ljude u borbi za održivost i sa željom da se poboljša uticaj akvakulture kroz upoznavanje sa ekološkim problemima. Kladimo se da biste i vi vrlo rado kročili u ovo carstvo lososa inovativnog i avangardnog dizajna u potopljenoj dolini nekadašnjih lednika.

Foto: Kvorning Design https://www.lifeinnorway.net/salmon-eye-opens/