Svetski_putnik_Tschuggen-Express
Zanimljivosti

Futuristička švajcarska uspinjača

Sigurno ste nekada razmišljali o tome kako bi bilo provozati se vremenskom kapsulom.

Jedna švajcarska žičara u planinskoj regiji Arosa-Lenzerheide obogaćena je dvema kabinama koje vam svojim modernim dizajnom stvaraju upravo jedan takav doživljaj.

Uspinjača Tschuggen Express sa dve izvanredne kružne panoramske kabine vodi direktno od hotela Tschuggen Grand do skijaškog i planinarskog područja Arosa-Lenzerheide. Tschuggen Express prelazi put od 536 metara na visini od 155 metara kod predivnog alpskog mesta Arosi.

Hotel Tschuggen Grand smešten je na 1800 metara nadmorske visine i predstavlja pravu skijašku oazu. Osim skijališta i 40 kilometara duge staze za pešačenje, hotel vam pruža užitak u jedinstvenom i nezaboravnom planinskom krajoliku. U tome u velikoj meri pomaže i ova zanimljiva uspinjača.

Tschuggen Express prvenstveno je bio predviđen za funkcionisanje na baterije, a pogon je bio smešten ispod mesta gde se spajaju dve kabine. Zbog problema sa baterijom, ova uspinjača je kasnije dobila klasičan pogon na električnu energiju. Luksuzne kabine zaista izgledaju nalik onim iz filmova o budućnosti i svaka od njih dve predviđena je za 6 osoba i vožnju od 2, 5 minuta. Kabine su zvučno izolovane, sedišta udobna, a automatska kontrola nivoa održava kružne kabine vodoravnim tokom celog putovanja.

Nakon vožnje od 150 sekundi naći ćete se u središtu predivnog skijaškog planinskog krajolika, a možda vam se ukaže i neki prizor iz budućnosti, samo ne zaboravite da nam javite šta ste videli.