Simit
Zanimljivosti

Ulični delikatesi Izmira

Nesvakidašnji i preukusni

Izmir, koji Turci obično nazivaju „biserom Egeja“, istaknuta je turistička destinacija, kao i prelepi grad koji je raj za gastroturiste. Očaravajuća večera sa regionalnim biljem i povrćem, ukusna predjela sa maslinovim uljem, veliki izbor sireva i vina i jela od svežih egejskih morskih plodova su tipični delikatesi Izmira. Pored toga, Izmir posetiocima nudi i jedinstveno kulinarsko putovanje sa gurmanskom uličnom hranom. Iako u pokretu i na brzinu, vredi probati mnoge ulične delikatese Izmira.

Kumru – Izmirski klasični sendvič

Izmirska verzija nadaleko poznatog sendviča sa susamovim hlebom naziva se ‘kumru’ (golubica), jer svojim oblikom podseća na pticu. Ovaj hleb, napravljen od kvasca od leblebija, punjen je izmirskim sirom ‘tulum’, zelenom paprikom i paradajzom. Služi se hladan i glavni je doručak u Izmiru već oko 150 godina, zajedno sa bojozom i đevrekom. Pedesetih godina prošlog veka pojavila se topla verzija sendviča sa dodatkom kobasice i salame. Sa više priloga i zadovoljavajuća, topla verzija se zove Češme Kumru i prilično se razlikuje od originalnog kumrua.

Kumru

Probajte bojoz – svideće vam se

Još jedan divan klasični zalogaj Izmira je ‘bojoz’. Preuzevši ime od španske reči „bollos“ (male vekne), ovo pecivo je ušlo u kulinarski meni Izmira 1492. godine, koje su u to područje doneli sefardski Jevreji koji su emigrirali iz Španije. ‘Bojoz’, sa istorijom dužom od 500 godina, pravi se od testa od pšeničnog brašna, ulja, vode i soli. Slično lisnatom testu, testo se razvija u šuplji, okrugli oblik i servira se prazno ili punjeno sirom ili spanaćem. Ukusno pecivo,koje se uvek povezuje  sa Izmirom, može se naći širom grada. Smatra se klasičnim doručkom u Izmiru i obično se jede sa kuvanim jajetom.

Bojoz

U Izmiru za đevrek kažu simit

Što se tiče turskih uličnih grickalica, čuveni „simit” (đevrek) je prvi koji pada na pamet. Posut susamom, ovaj hleb u obliku krofne je sveprisutan u Turskoj. Simit testo se razvija u krug, potopi u melasu ili vodu, a zatim peče. Tipičan lagani doručak je čaša čaja zajedno sa hrskavim svežim simitom  iz rerne i obloženim sirom. U ostalo doba dana, simit obično prati “ajran”, osvežavajući napitak od jogurta. U Izmiru se ovaj jeftin i veganski ukus takođe služi kao „gevrek“ (hrskav).

 

Punjene dagnje

Punjene dagnje su ukusna i popularna grickalica koja se nalazi u svakom turskom primorskom gradu i širom Izmira, posebno na tezgama duž šetališta u Izmiru. Školjke dagnji punjene su filom sastavljenim od dagnji, pirinča, ribizle, soli i začina, a na vrhu se serviraju sa malo limuna.

Punjene dagnje

 Kokoreč 

Kokoreč, omiljena ulična poslastica u Turskoj, sastoji se od ovčijih ili jagnjećih creva punjenih mesom. Začinjeno, nabodeno na ražnjiće i pečeno na roštilju, ukusno jelo se sitno isecka i servira između polovine ili četvrtine vekne hleba. Kokoreč u izmirskom stilu je malo drugačiji – izostavljaju se paradajz i začini kako bi se osetio pun ukus kokoreča. Pored toga, meso na ražnju se iseče na kolutove, a zatim  na velike komade.