City Hall in Subotica, Serbia.
Zanimljivosti

Art nouveau u Evropi

Sloboda i revolucija – definicija secesije kao umetničkog pravca

Poznat kao Art Nouveau, ovaj stil inspirisan je pirodnim oblicima,  strukturama,  i zakrivljenim linijama. Kao samostalni umetnički pravac vodio je vraćanju prirodi, prožet cvećem i životinjama, što je bilo u potpunoj suprotnosti sa masovnom industrijalizacijom 19. veka. Tako je Art Nouveau uneo lični stvaralački pečat u gotovo sve oblasti modernog života.

Visoka umetnost arhitekture, slikarstvo, moda, izrada tekstila i sam stil života u 19. i 20. veku bili su pod uticajem secesije. Evropski gradovi koji su se razvijali i nastajali u to vreme bili su građeni upravo u ovom stilu. Da li možete da pretpostavite i prepoznate koje su to evropske destinacije koje odišu Art Nouveau stilom?

Na internet stranici European best destinations našla se lista deset najlepših gradova Art Nouveau stila Starog kontinenta. Na toj listi su se našla i nama dva dobro poznata grada, Subotica i Ljubljana.

Subotica dolaskom železnice 1869. godine postaje bogat kosmopolitski grad. Priliv novca je bio kombinovan s prilivom ljudi iz različitih sredina i kultura. Jednostavne kuće u centru grada pretvorene su u luksuzne stambene kuće. Svedoci razvoja secesije u ovom šarmantnom gradu jesu Subotička sinagoga, Gradska kuća, Palata  Rajhl i razne druge građevine. Ovaj grad na severu Srbije odiše čistim ,,mađarskim secesijskim” stilom sa primesama nemačkog jugendstila, ali i francuske i belgijske secesije. Upravo to čini ovaj multikulturalni grad jednom od najboljih secesijskih destinacija u Evropi.

 

Subotica, Serbia, September 12, 2021. Facade of the synagogue building. Basic Institute of the Jewish Religion, premises for worship and the center of the religious life of the community

 

Iako se početkom 20. veka razvio stil specifičan za Sloveniju, Art Nouveau u Ljubljani bio je pod snažnim uticajem austrijske secesije. Hauptmannova kuća na Prešernovom trgu kao remek-delo secesije jedna je od retkih građevina koje su preživele zemljotres 1895. godine. Dobro poznat Zmajev most izgrađen 1901. godine predstavlja pravi amblem grada i jednu od najlepših secesijskih građevina u glavnom gradu Slovenije.

Art Nouveau stil jeste upoznavanje sa emocijom i potrebnom jednog vremena čije su mlade i jake energije umetnika uticale na društvo i promene u svetu. Kreativan i odvažan stil pun kolorita kakav je Art Nouveau primetan je kako na eksterijeru tako i enterijeru. Zavirite na sledeću stranicu i otkrijte preostale destinacije koje su se izdvojile originalnom secesijskom arhitektonskom baštinom.