Bled
Vesti

Gardijan: Slovenija najbolji turistički izbor na ovim prostorima

Britanski dnevni list Gardijan nedavno je objavio reportažu koja je istakla turističke bisere u regionu, a među njima se istakla i Slovenija. Gardijan je sa posebnom pažnjom opisao kako zemlje u ovom delu Evrope pružaju sadržajan i kvalitetan odmor, sa spektakularnim prirodnim lepotama, divljim mestima za kupanje, drevnim gradovima i pristupačnim cenama.

U svojoj reportaži, Gardijan je ponovno potvrdio Sloveniju kao najbolji izbor za odmor. Opisana je kao zemlja koja obiluje prirodnim lepotama, ali i ima šarmantni glavni grad, poznat po očuvanoj baroknoj arhitekturi.

Ljubljana, kompaktna prestonica Slovenije, privlači pažnju svojom arhitekturom koja okružuje reku Ljubljanicu. Osim toga, tu se nalazi i Ljubljanski grad, dvorac na vrhu brda, kao i brojne umetničke galerije, pozorišta i muzeji.

Aerial drone view of Ljubljana, Slovenia

 

Gardijan takođe ističe Piran kao jedan od najlepših gradova na Jadranskoj obali. Ovaj grad odiše italijanskom arhitekturom, što odražava vekove mletačke vladavine.

Na severozapadu Slovenije, posebno se ističu Bledsko i Bohinjsko jezero u Julijskim Alpima. Sa druge strane planina, nalazi se dolina Soče, koja nudi raznovrsne aktivnosti poput planinarenja, raftinga, kajaka leti i skijanja te snoubordinga zimi.

The reflection of the mountain in a beautiful lake

Putujući prema jugu, nezaobilazne atrakcije uključuju Postojnsku i Škocjansku jamu, kao i Predjamski dvorac, smešten u ulazu u pećinu. Istočna Slovenija je poznata po vinogradima, a tu se nalazi živahni Maribor, grad sa najstarijom vinovom lozom na svetu. Osim toga, Ptuj, jedan od najstarijih gradova u Sloveniji, pruža odličnu destinaciju za jednodnevne izlete.

A boardwalk system inside the beautiful Paradise cave in Vietnam