Portofino
Vesti

Portofino uvodi mere za kontrolu masovnog turizma

Jedan od najlepših bisera italijanske rivijere, Portofino, suočava se sa ozbiljnim izazovima usled prevelikog broja turista koji posećuju ovu slikovitu destinaciju. Gradonačelnik Portofina donosi odlučne korake kako bi se nosio sa masovnim turizmom i zaštitio identitet grada.

Portofino, sa svojim prepoznatljivim živopisnim zgradama koje okružuju obalu, dramatičnim liticama i predivnom obalom, postao je globalno prepoznatljiv simbol Italije na društvenim mrežama. Međutim, preveliki broj turista dovodi do ozbiljnih problema, uključujući pretrpane ulice i saobraćajne gužve, što ometa normalno funkcionisanje grada.

U nastojanju da sačuva opstanak grada, gradonačelnik Portofina uvodi inovativne mere. Od 15. oktobra, na snagu će stupiti „zone bez zadržavanja“ na šetalištima između 10.30 i 18.00, sa kaznama koje iznose čak 270 evra za one koji se predugo zadrže. Ovaj potez ima za cilj ograničiti zadržavanje turista na ključnim lokacijama kako bi se oslobodili putevi i omogućilo lokalnom stanovništvu normalno funkcionisanje.

Portofino, koji broji nešto više od 400 stanovnika, privlači preko 100.000 turista dnevno, i gradonačelnik veruje da su ove mere ključne za očuvanje grada i njegovog jedinstvenog šarma.

Ovo je još jedan korak u globalnom naporu da se kontroliše masovni turizam i očuva prirodna lepota i kulturno nasleđe popularnih destinacija širom sveta. Portofino ostaje predvodnik u ovim naporima, ističući važnost održivog turizma u vremenima kada je očuvanje destinacija od ključne važnosti.