Domus Tiberiana
Vesti

Kompleks Domus Tiberiana otvoren za posetioce

Dobrodošli u večni grad, gde istorija živi na svakom koraku. Nedavno je otvoren kompleks Domus Tiberiana nakon čitavih 50 godina, pružajući posetiocima priliku da zakorače u prošlost i istraže ovo zapanjujuće mesto.

Domus Tiberiana, smješten na vrhu slavnog Palatinskog brda u Rimu, predstavlja pravu riznicu vekovne prošlosti. Ovaj stari rimski carski kompleks seže unazad gotovo dva milenijuma i bio je dom više rimskih careva. Možete da zamislite kako su carevi Julijevsko-Klaudijske dinastije koračali ovim drevnim stazama, prateći svoj put do rezidencije koja je davala terminu „palata“ njegovo pravo značenje.

Naziv „Domus Tiberiana“ odnosi se na cara Tiberija, jednog od najpoznatijih stanovnika ovog kompleksa. To je mesto gde se istorija isprepliće sa veličanstvenim arhitektonskim dostignućima Rimskog carstva.

Domus Tiberiana proteže se duž većeg dela Palatinskog brda i čini ga mnoštvo prostorija, dvorišta, vrtova i terasa. Kroz vekove je evoluirao, širio se i obnavljao pod različitim vlastima, ostavljajući za sobom slojeve bogate istorije.

Neophodno je napomenuti da su ostaci Domus Tiberiana danas dragoceni arheološki nalazi, koji se posmatraju kao deo neprocenjivog rimskog kulturnog nasleđa. Ovaj kompleks čini deo veće palate carskih dvoraca na Palatinskom brdu, uključujući i Domus Augustiana, koji je služio kao dom cara Augustusa, jednog od najvažnijih rimskih vladara.

Nakon pet decenija zatvorenog prostora zbog ozbiljnih strukturalnih problema, Domus Tiberiana je sada ponovo otvoren za javnost. Impresivan kompleks koji se prostire na četiri hektara površine sada je dostupan svim posetiocima željnim otkrivanja njegove fascinantne prošlosti. Otvorene su vrata da vas povedu na nezaboravno putovanje kroz vreme i rimsku istoriju.