Budva
Zanimljivosti

Gde legende ljube more

Budva, najčuvenija destinacija crnogorskog primorja, svakog leta privlači mnoštvo turista svojim prelepim plažama, mada više poznatim noćnim provodom. Međutim, malo ko zna da se iza ove lepe obale krije izuzetno bogata istorija, prožeta zanimljivim legendama koje daju gradu svoju posebnu čar.

Kadmo i Osnoivanje Grada Budva

Priča o osnivanju ovog drevnog grada započinje u dalekoj prošlosti, sa Kadmom, sinom feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefase. Kadmo je krenuo u potragu za svojom sestrom Europom, koju je otela grčka boginja ljubavi, Afrodita. Tokom svog dugog putovanja, Kadmo je posetio mnoga čarobna mesta i na jednom od njih osnovao drevni grad Tebu, koji je dugo vremena predvodio.

Ali, šta veze ima Kadmo sa Budvom? Pa, budući da je Kadmo oženio Harmoniju, ćerku boga rata Aresa i Afrodite i imao sina Ilirija, Enhelejci su ga izabrali za vođu i zahvaljujući tome osvojili zemlju Ilira. Kadmo i Harmonija su, nakon progonstva iz Tebe, stigli u volovskoj zaprezi u zemlju Enhelejaca i osnovali današnju Budvu. Naziv grada verovatno potiče od antičkog termina „bous“, što znači „vo“. Kao što možete videti, Budva ima svoje duboko ukorenjene korene u antičkoj mitologiji.

Legenda o Balerini

Druga fascinantna legenda povezana s ovim primorskim gradom govori o skulpturi poznatoj kao „Balerina“, čiji je autor bio vajar Gradimir Aleksić iz Beograda. Ova skulptura nekada je stajala na steni u neposrednoj blizini plaže Mogren.

Priča prati sudbinu mlade devojke iz Budve i mornara u kojeg je bila zaljubljena, a i on u nju. Njihova ljubav je bila duboka, ali nisu imali dovoljno sredstava da započnu zajednički život. Zato je mornar odlučio otputovati na more kako bi zaradio novac, ostavljajući svoju voljenu u iščekivanju. Devojka je svakog dana stajala na istom mestu i čekala svog voljenog, ali njegovo obećanje da će se vratiti nikada se nije ostvarilo.

Legenda kaže da su je jednog dana pronašli mrtvu, upravo na mestu gde je stajala, ispod skulpture čuvene budvanske Balerine. Njena verna ljubav prema mornaru iščezla je zajedno s njom, ostavljajući iza sebe priču koja i danas dira srca posetilaca ovog predivnog primorskog grada.

Dok istražujete čarobnu Budvu, setite se da ovaj grad nosi sa sobom ne samo plaže, sunce i noćne klubove, već i duboku istoriju i romantične legende koje ga čine još posebnijim.

Legenda o balerini u Budvi