Portugal
Zanimljivosti

Nezaobilazne destinacije u Portugaliji

Čarobna Portugalija daleko je poznata po svojim raznolikim pejzažima, bogatom istorijom, jedinstvenom kulturom i gostoljubivim stanovnicima. Turisti najčešće posećuju Lisabon, ali Portugalija je prepuna drugim raznim mestima koje turisti u poseti ove jedinstvene zemlje moraju obići. Pripremite se da se upustite u avanturu i otkrijete zanimljivosti nekih od nezaobilaznih destinacija u Portugaliji.

 

Dolina Douro

Smatraju je domom svih vina, jedna je od najlepših prirodnih čuda Portugalije, prostire se duž reke Douro na severu zemlje. Ova izvanredna dolina, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine, privlači posetioce svojom prelepom prirodom, vinogradima i bogatom istorijom.

Dolina Douro je dom nekim od najstarijih vinograda u Evropi koji ovde postoje vekovima unazad. Ova regija proizvodi čuvena vina, uključujući i svetski poznata portvina. Posetioci mogu istražiti vinarije, degustirati vina i naučiti više o procesu proizvodnje.

Reka Douro, koja teče kroz dolinu, pruža spektakularne prizore. Šareni pejzaži, terase vinograda i stari kameni mostovi čine ovu dolinu bajkovitom. Takođe, mnogi se odlučuju za vožnju brodom duž reke kako bi bolje doživeli njen šarm.

Dolina Douro

 

Aveiro

Često poznatiji kao “Venecija Portugala” zbog svojih interesantnih vodenih puteva i šarenih čamaca, jedan je od najlepših gradova Portugala. Nalazi se na samoj obali Atlantskog okeana što ga čini još jednom od omiljenih destinacija ljubitelja prirode.

Najpoznatiji simbol Aveira su njegove tradicionalne barke zvane „moliseros,“ koje se koriste za plovidbu kroz mrežu kanala koji preplavljuju grad. Ova jedinstvena vožnja omogućava posetiocima da istraže autentične četvrti i kuće u njihovom posebnom stilu.

Aveiro je još jedan od gradova koji pružaju autentično portugalsko iskustvo, kombinujući bogatu kulturu, predivnu prirodu i izvanrednu hranu.

Aveiro

 

Azori

Kolekcija od devet ostrva jedinstvenih svaki na svoj način, često se opisuje kao skriveni dragulj Portugalije u sred Atlanstkog okeana.

Azori su poznati po svojim nestvarnim vulkanskim pejzažima, termalnim izvorima, jezerima u kraterima vulkana i bogatom morskom životinjskom svetu. Portugalski dragulj je dom izuzetno retkih biljaka i ptica koje nećete pronaći nigde drugde na svetu. Nacionalni parkovi poput Kaldera do Fogo na ostrvu Sao Migel pružaju priliku za planinarenje, istraživanje gejzira i opuštanje u termalnim bazenima.

Ostrva su takođe raj za ljubitelje vodenih sportova. Ronjenje, surfovanje i jedrenje su popularne aktivnosti, a more oko Azora obiluje morskim životinjama poput kitova i delfina, što čini ovo mesto idealnim za posmatranje divljih životinja.

Azori

 

Kaskais

Predstavlja jedno od najomiljenijih turističkih destinacija na obali Atlantskog okeana. Ovaj idiličan gradić, smešten na oko 30 kilometara od Lisabona, privlači posetioce svojom predivnom prirodom, bogatom istorijom i dugačkim plažama.

Kaskais ima prelepe plaže koje pružaju idealne uslove za sunčanje i osveženje u okeanu. Poznate plaže uključuju Praja di Rejna i Praja di Konsisao, gde posetioci mogu uživati u toplim letnjim danima i spektakularnim zalascima sunca. Takođe, često veliki okeanski talasi privlače surfere sve više u ovo mesto, koje postaje poznato kao “surferska idila”.

Ovaj grad takođe nudi bogatu kulturnu scenu, uključujući muzeje, galerije i umetničke festivale. Kascais je poznat i po svojoj impresivnoj arhitekturi, koja se ogleda u očaravajućim palatama, vilama i crkvama koje svedoče o istoriji ovog regiona. Grad je takođe domaćin brojnim događajima tokom cele godine, uključujući muzičke festivale i sportske manifestacije.

Kaskais