Švajcarski Alpi
Zanimljivosti

Srce Švajcarske kroz prozor Glacer Ekspresa

Sigurno vam je poznato da su Švajcarski Alpi jedno od najlepših mesta na svetu, posebno čarobni u svakom godišnjem dobu. Ovaj dar od prirode, gotovo netaknut, želja je za obilazak mnogim turistima, a pruga je ta koja ih može sprovesti kroz sve čari koje Švajcarska nudi.

Glacer Ekspres, često nazivan „najsporijim brzim vozom na svetu“, pruža jedno od najčarobnijih putovanja kroz prelepe predele Švajcarske. Ovaj čarobni voz spaja dve prepoznatljive planinske destinacije, Zermat i St. Moritz, na putovanju koje oduzima dah.

Vozna avantura počinje iz slikovitog Zermata, poznatog po čuvenom Materhornu, planini koja dominira horizontom svojom neprocenjivom lepotom. Čim voz krene, putnici uranjaju u čarobni svet švajcarskih Alpa. Prozori voza, koji izgledaju kao slike najpoznatijih umetnika, preplavljeni su neverovatnim pejzažima koje krase bujne šume, mnogobrojne brze reke, vodopadi i jezera, a vijugavi tuneli unutar stena odaju utisak prave planinske avanture.

Prepoznatljivo crven voz svoju rutu nastavlja uzlaznom putanjom ka najvišoj tački ovog putovanja, sve do visine od preko 2000 metara gde se nalazi Oberalp Pasu. Pogled sa ove visine je slika koja ostaje zaleđena u sećanju i na svaki osvrt na nju budi osećaj mira koji pruža. Prizor u kome se snežni vrhovi švajcarskih Alpa ogledaju u bistrim jezerima ne može se preneti kamerom i zato je ovo iskustvo toliko jedinstveno.

Sledeća stanica je Engadin, gde se priroda poput magije menja. Planine se povlače i ustupaju mest prostranim dolinama prošaranim kristalno čistim jezerima, sve do spektakularnog mosta Landvaser viadukta koji svojom visinom iznad klisure pruža najužbudljiviji trenutak tokom vožnje.

Kroz celu planinsku avanturu poseban ugođaj čini serviranje vrhunskih tradicionalnih specijaliteta, od fondua i čuvenih sireva pa sve do švajcarske čokolade. Putnici imaju priliku da uživaju u svim čulima dok se voz polako kreće kroz zadivljujuće pejzaže koji se menjaju poput filmish scena.

Vožnja se završava u glamuroznom St. Moritzu, jednom od najpopularnijih i najluksuznijih skijališta. Za razliku od ostalih vozova, Glacier Ekspres ne prevozi samo putnike od tačke A do tačke B, već ih upoznaje sa najlepšim planinskim pejzažima sprovodeći ih kroz srce Švajcarske i to je sigurno jedno od najlepših iskustava koje vam Švajcarska može ponuditi.