Privatno ostrvo porodice Gardiner
Zanimljivosti

Ostrvo Gardinerovih – dragulj Atlantske obale

Možete li zamisliti život na jednom od najvećih privatnih ostrva u Sjedinjenim Američkim Državama?

Gotovo netaknuta obala od 43km u sopstvenom miru porodice Gardiner koje se nalazi u saveznoj državi Njujork, često se naziva draguljem Atlantske obale. Ostrvo je skriveno u zalivu Gardiner izmedju dva poluostrva na istočnom delu Long Ajlenda. Mnoge zanimljive karakteristike čine Ostrvo Gardinerovih posebnim mestom koje kombinuje šarenu istoriju, savršenu prirodu, visoki luksuz i tajanstvenost, čineći ga jednim od najintrigantnijih i najekskluzivnijih ostrva, a život na njemu neprocenjivim iskustvom.

Istorija ekskluzivnog ostrva

Ostrvo Gardinerovih ima duboku i fascinantnu istoriju koja se proteže kroz vekove. Ovo ostrvo je postalo poznato kao  neprocenjivo blago Gardiner porodice, jedne od najstarijih porodica u Sjedinjenim Američkim Državama. Priča o ostrvu Gardinerovih datira unazad više od tri stotine godina, sve od ranog 17. veka. Ostrvo je dobilo svoje ime po Lionu Gardineru, engleskom oficiru i istraživaču. Gardiner je zakupio ostrvo od lokalnih Indijanaca u zamenu za trgovinske proizvode 1639. godine, a kasnije su mu holandske vlasti dale puno vlasništvo nad njim.

Gardiner porodica je kroz generacije održavala vlasništvo nad ostrvom, čuvajući njegovu jedinstvenu istoriju i ekosistem. Ovo ostrvo je postalo simbol dugotrajne veze između porodice Gardiner i ovog predivnog dela Long Ajlenda. Tokom godina, Ostrvo Gardinerovih je bilo svedok mnogim istorijskim događajima i promenama.

Trenutno jedini vlasnik ostrva je Aleksandra Kril Golet, Gardinerova nećaka, iskusni ekolog sa magistarskom diplomom na šumarskom fakultetu ,,Yale” Univerziteta. Njen suprug Robert Golet, koji je preminuo 2019. godine, bio je cenjeni predsednik Njuroškog istorijskog društva, Njujorškog zoološkog društva i Američkog prirodnjačkog muzeja. Sa Gardinerovom smrću, gospodin i gospodja Goelet su dobili vlasništvo nad ostrvom.

Život na Ostrvu Gardinerovih

Život na Ostrvu Gardinerovih je jedinstven i razlikuje se od života u većini drugih delova Sjedinjenih Američkih Država. Ostrvo je poznato po svojoj privatnosti, luksuzu i bogatoj istoriji, što čini život na njemu posebnim iskustvom. Kako je Ostrvo Gardinerovih u privatnom vlasništvu Gardiner porodice već vekovima, pristup ostrvu je strogo kontrolisan. Većina ljudi koji žive na ostrvu su članovi porodice Gardiner ili osoblje koje pomaže u održavanju ostrva. Stanovnici imaju privilegiju života u izolovanom raju s prelepim plažama, bujnim šumama i nekoliko ekskluzivnih kuća.

Ostrvo je poznato po svojim plantažama i farmama koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i uzgojem ptica. Takođe, ribolov je važan deo života na ostrvu zbog obližnjih bogatih ribarskih teritorija.

Ostrvo je privatno vlasništvo, pa se pristup strogo kontroliše. Samo članovi Gardiner porodice i njihovi gosti imaju privilegiju da uživaju u obilasku ove ekskluzivne destinacije, oprobaju se u ribolovu ili istraživanju bogate prirode koju ovo zadivljujuće ostrvo nudi.

Važno je napomenuti da se Ostrvo Gardinerovih ističe svojom očuvanom prirodom i ekosistemom, pa se obavlja strogi nadzor nad aktivnostima kako bi se očuvala njegova prirodna ravnoteža i bogatstvo flore i faune. Samo neke od biljaka koje možete pronaći na ostrvu su različite vrtse divljeg cveća, bogata šumska vegetacija i razne morske trave koje imaju idealne uslove za rast na ostrvu. Istorijski i ekološki bogato ostrvo dom je stotinama vrsta ptica, riba, ali i predivnih belih repastih jelena koji često lutaju ostrvom i čine deo lokalnog divljeg života.

Istorijske građevine

Porodica Gardiner je očuvala tradicionalne vrednosti i kulturno nasleđe koji svedoče o dugoj istoriji ostrva, pa se tako na ovom neverovatnom privatnom posedu nalaze dobro očuvane istorijske građevine uključujući i crkvu koja potiče iz 18. veka.

Ostrvo je bilo ključno mesto tokom Američke revolucije i često se ističe kao mesto gde su se tajno sastajale vođe revolucionarnog pokreta, što ga čini još intrigantnijim.

Još jedna od interesantnih karakteristika Gardiner ostrva jeste da se na njemu nalazi i privatni aerodrom. Ovaj aerodrom omogućava lakši pristup ostrvu za članove Gardiner porodice i njihove goste, olakšavajući putovanje do ovog ekskluzivnog odredišta.

Takođe, ostrvo ima mističnu priču o duhovima i legendama koje kruže među narodom. Jedna od njih je legenda o duhu slavnog pirata kapetana Kida koji je navodno sakrio svoj plen negde na ostrvu, pa sada ,,posećuje” to mesto i štiti ga. Iako su to naravno priče i mitovi, dodaju dašak tajanstvenosti i fascinacije ovom mestu koje je tako dugo u vlasništvu iste porodice.