Beautiful coastal city in Italy
Zanimljivosti

Istorija, kultura i plave oaze Nina

Grad uzbudljive prošlosti i čarobne sadašnjosti, Nin, jedan je od najstarijih gradova Mediterana smešten na istočnoj obali Jadranskog mora. Ovo najstarije hrvatsko kraljevsko mesto ima bogatu istoriju koja seže više od 3.000 godina unatrag. Ušuškan usred plitke lagune na ostrvu u obliku srca, Nin očarava svojim šarmantnim položajem.

Međutim, Nin nije samo muzej prošlosti, već je danas i jedna od najomiljenijih destinacija na obali Jadranskog mora. Čarolija ovog grada leži u njegovoj iznimno blagoj klimi, bogatoj kulturnoj baštini te netaknutoj prirodi. Takođe, obiluje brojnim festivalima i čuva svoju tradiciju, što ga čini izvrsnim mestom za istraživanje hrvatske istorije i kulture, ali i za uživanje u prirodnoj lepoti Jadranske obale.

Nin je poput muzeja na otvorenom, sa svim tragovima različitih civilizacija koje su šetale njegovim romantičnim ulicama. U davna vremena, Nin je bio ključna luka na Jadranu i ostao je zapamćen kao važan deo Rimskog carstva.

Meštani Nina posebno su ponosni na Ninski zaliv koji krije razne čudesne sadržaje. Ovde se mogu pronaći prekrasne peščane plaže, lekovito blato, polja soli, obilje ptica i retke vrste bilja. Ninske plaže su posebno privlačne za porodice sa decom zbog plitkih i toplih voda, dok se prijatni vetrovi u laguni čine idealnim za sve vodene sportove.

Nin se često opisuje kao fantastičan dalmatinski grad kako za život, tako i za odmor. Grad je poznat po najmanjoj katedrali na svetu kako kažu, ali i po jednoj od najlepših plaža. Važno je napomenuti da je Nin deo programa EDEN kao izuzetna evropska destinacija s bogatom istorijom i očuvanom tradicijom. Verujemo da smo vam zagolicali maštu i da već razmišljate o poseti ovom gradu!