Beautiful shot of a house near the lake with mount Ojstrica in the background in Bled, Slovenia
Zanimljivosti

Najbolja sela sveta

Svetska turistička organizacija (United Nations World Tourism Organization) skrojila je listu koja nudi trenutno najbolja turistička sela na svetu. Na listi se nalazi 32 ruralna mesta vredna posete u godini pred nama.

Ova lista je zaista veliki pomak u odnosu  na uobičajene liste ,,Instagramičnih” mesta na poznatim turističkim destinacijama. UNWTO se poslednjih godina fokusirala na odgovorni turizam pa su tako odabrana upravo ona sela koja privlače veći broj turista bez ugrožavanja onoga zbog čega su ljudi došli da vide ili dožive.

Turizam je pokretač razvoja, a samim tim ruralne destinacije koje su ga prihvatile na najbolji način zaslužile su jedno ovakvo priznanje. Osim toga, turizam otvara mnoga vrata, obezbeđuje nove prilike za radna mesta istovremeno čuvajući i promovišući vrednosti kao i proizvode bazirane u zajednici, saopšteno je iz UNWTO.

Inicijativa proglašenja najboljih sela na svetu koja treba posetiti u 2023. godini dodeljuje odlikovanje selima za predanost u inovacijama i održivosti u svim aspektima uključujući ekonomski, društveni i ekološki, ali i ceo fokus baziran na razvoju turizma u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Sela koja su se našla na listi rasprostranjena su širom sveta, a navedena su abecednim redom prema imenu zemlje. Svaka zemlja nominovala je do tri sela, a zanimljivo je da je Španija jedina uspela da zadrži sva tri svoja sela na popisu.

Inicijativa „Najbolja turistička sela“ promoviše borbu protiv ruralne depopulacije, unapređuje rodnu ravnopravnost, inovacije, infrastrukture i ulaganja, dok pored toga promoviše i smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, sve uz sprovođenje održivog turizma i smanjenje štetnih emisija i otpada.

Iz zemalja regiona, na ovoj zanimljivoj listi našao se Bled iz Slovenije, a u sledećem krugu biće dodata i Krupa na Vrbasu iz Bosne i Hercegovine. Koja su se sve sela našla na listi onih najboljih možete pogledati na sledećem linku.