cat sits and looks awayon Largo di Torre Argentina, a square in Rome, Italy. There are many cats living in ancient Roman ruins.
Zanimljivosti

Mjau mjau grad

Prestonica Italije, Rim, poznat je kao Večni grad i centar bogate antičke kulture. Fontana di Trevi, Koloseum i Panteon neke su od najpoznatijih atrakcija romantičog grada. Međutim, Rim skriva jedinstveno mesto na kom se nalaze ruševine najstarijih hramova i dom najumiljatijih mačaka, a u pitanju je Area Sakra.

Area Sacra di Largo Argentina zamišljena je kao muzej na otvorenom. Otkrivena je između 1926. i 1930. godine tokom građevinskih radova na jednoj zgradi.

Mačiji kutak ušuškan je južno od Panteona, na trgu Largo Di Tore Argentina gde se nalazi čuveno Pompejevo pozorište i ostaci četiri antička hrama. Nije utvrđeno kome su bili posvećeni ovi hramovi, te su dobili nazive A, B, C i D.

Pretpostavlja se da je baš na ovoj lokaciji izvršen atentat na Julija Cezara 15. marta 44. godine pre nove ere što ovo mesto čini izuzetno zanimljivim.

Današnji stanari Area Sakra nisu Rimljani, već mačke, tačnije mačke lutalice koje su od samog otkrivanja i iskopavanja naselile ovaj deo Rima. Sve mace su dobrodošle, a nakon pregleda i upisa u bazu podataka dobijaju i svoje jedinstveno ime. Rimljanima su mace izuzetno važne, a o tome svedoči i jedan Instagram nalog posvećen samo njima.

Danas je vrlo uobičajeno videti mace kako mirno šetaju i dremaju, osećajući se zaštićenim među ruševinama. Zavirite na Instagram profil ovih maznih domaćica. Ako ste ljubitelj mačaka poželećete da što pre posetite Italiju i njihovo mesto.