Svetski Putnik_tirkizne_vode_Evrope_blog
Zanimljivosti

U potrazi za najbistrijim tirkiznim vodama Evrope

Plitka topla mora, egzotične lagune, makani beli pesak i povetarac koji nežno prolazi krz vašu kosu.

Da li su to vaši planovi za predstojeće leto?

Evropa je puna ovakvih plaža i nije potrebno otputovati daleko kako biste doživeli pravi tropski raj. Mediteran je dom nekih od najkristalnijih mora na svetu, samo treba da ih pronađete. Zato smo mi tu da vam u potrazi pomognemo, pa smo ovim povodom izdvojili najlepša mesta Evrope kada su u pitanju bistra mora i tirkizni horizonti.

Kao jedna od najlepših zemalja sveta, Italija će i u ovom segmentu turizma zauzeti prvo mesto.

Sardinija koju krasi mekani beli pesak i kristalno čista voda prva je destinacija na našoj listi najblistavijih voda Evrope. Na samom severu naći ćete obalu Kosta Smeralde i arhipelag La Madalena koja svoju lepotu duguju tirkiznom moru i prostranom pogledu. Zbog svojih divnih plaža i uvala Sardiniju zovu Kraljicom Mediterana, a obale koje treba izdvojiti su Cala Goloritze, Cala Luna i Cala Mariolu. Ova grupa od preko 60 ostrva je zaštićeni nacionalni park.

Svetski Putnik_tirkizne_vode_Evrope_Sardinija_blog_1

 

Kada govorimo o Italiji ne smemo propustiti Pulju. Pulja turistima nudi dosta istorijiskih znamenitosti koje treba obići. Naići ćete na stare barokne gradove, građevine koje već vekovima stoje na liticama i ljube plavo bistro more.

Svetski Putnik_tirkizne_vode_Evrope_Pulja_blog_2

Ne toliko daleko od Italije nalazi se nesvakidašnja Malta koja takođe može biti dobar izbor.

Jedno od najpoznatijih mesta za kupanje na Mediteranu, Plava laguna nalazi se na malom ostrvu Komini. Posetioci od Malte putuju brodićima do malog ostrvceta kako bi ronili u kristalnim vodama i sunčaju se na stenama. Ukoliko putujete na Maltu obavezno posetite Plavu lagunu jer je to prizor koji se ni sa čim ne može uporediti.

Svetski Putnik_tirkizne_vode_Evrope_Plava_Laguna_blog_3

Sledeća i nama veoma dostupna zemlja je svakako Grčka. Da, nejviše je volimo zbog ukusne i lagane hrane, ali ona vam može dati Karibe, a da ipak ne preletite okean.

Grčka je bogata mestima za uživanje u žutom pesku i bistroj vodi. Međutim, ono što se izdvaja u Egejskom moru su Mali Kikladi, pregršt malih ostrva koji se prostiru uz obalu Naksos. Na ovim ostrvima naći ćete neke od najlepših peščanih plaža Grčke, a čitav doživljaj podseća na Karibe. Ostrva koje treba posetiti su Šinusa, Donusa, Iraklija i Kufonisija.

Svetski Putnik_tirkizne_vode_Evrope_Mali_Kikladi_blog_4

Pored Malih Kiklada treba pomenuti i jedinstveni Krit. Ovde ćete pronaći kristalno čiste egzotične vode i neke od najpoznatijih plaža Evrope poput Elafonisa i Balosa koje možete posetiti i u jednodnevnim izletima. Preporuka je da na Krit putujete van sezone kada nema gužve kako biste uživali u prelepim pejzažima Mediterana.

Plaža Elafonisi_Krit

Španija se sigurno nalazi na listi zemalja koje želite da posetite, ali da li ste razmišljali o nekim egzotičnim mestima koja će vas odvesti u drugu dimenziju? Balearska ostrva bila bi odličan izbor, naročito divlja Menorka.

Bez obzira na svoju lepotu i potencijal, ovo ostrvo ostaje veoma skromno i svoje turiste privlači besprekorno plavom vodom i prijatnom klimom. Najpoznatija mesta su Kala Turketa, Kala Galdana, obližnja Kala Mitjana, kao i Kala Makarela.

Plaža Menorca

 

Pored Ibice nalazi se malo ostrvo koje je jednako lepo, ali ima daleko manje gužve i time predstavlja pravo mesto za odmor. Na njemu nema puno smeštaja, pa je važno rezervisati na vreme. Ako ste spremni dobro da platite kako biste obezbedili miran i rasterećen odmor onda je Formentera ostrvo za vas.

Plaža Formentera

Mmmmm, a tirkizna obala Turske?

Da, u pravu ste, malo izlazimo iz okvira Evrope, ali Turska to svakako zaslužuje. Pored toga, ona je nama itekako dostupna pa je svakako treba pomenuti. Zbog jedinstvene boje mora ovaj deo obale često nazivaju „Tirkizna obala“. Neke od plaža koje nikako ne treba propustiti su Patara, Ćirali, kao i Oludeniz. Da biste spoznali pravu boju turskog mora morate zaploviti drvenim čamcem Gulet i istražiti nepristupačne zalive.

Svetski Putnik_tirkizne_vode_Evrope_Turska_blog_8