landscape photography of mountains
Zanimljivosti

Čudesna zmajeva grobnica

Niz prirodnih lukova koji se nalaze u predivnom krškom predelu Rodopa, prepunom dubokih rečnih kanjona, vrtača i velikih pećina u Bugarskoj, dobio je naziv Čudesni mostovi zbog svog neobičnog izgleda i legende koja prati nastanak ovih stenovitih zdanja.

Ova kamena čuda nalaze se u kraškoj dolini reke Erkyupriya na 1.450 metara nadmorske visine u Zapadnim Rodopima. Čudesni mostovi su proglašeni prirodnim spomenikom 1949. godine i predstavljaju popularan turistički sadržaj u Bugarskoj.

Formacije u obliku mostova su nastale erozijom, koju je nekadašnja Erkyupryia reka oblikovala, stvarajući duboke pećine. Vremenom su tanki zidovi pećina urušeni u velikim zemljotresima, ostavljajući iza sebe jedinstvene prirodne oblike koje danas vidimo.

Prema legendi, na ovom području su nekada pastiri imali problema sa zmajem koji je pustošio njihova stada. Nakon nekoliko godina pustošenja, pastiri su na magarcu natovarili suvo granje koje su zapalili i poslali na zmaja kako bi ga on pojeo. Međutim, zmaj je progutao magarca zajedno sa vatrom koja je polako ali sigurno gorela. Zmaj je izgubio razum pokušavajući da ugasi vatru, dok nije pronašao rupu u zemlji. Tu je napravio veliki prolaz kako bi se sakrio i dočekao svoj kraj u miru. Nakon njegove smrti, njegove kosti su se raspale, a preostali su veliki lučni mostovi.

Najveći most od svih je oko 15 metara širok i skoro 100 metara dugačak. Sastavljen je od tri kamena luka, najveći je visok 45 metara, a ispod srednjeg luka teče reka. Ovaj most je jedini ispod kojeg turisti mogu proći zbog bezbednosti i rizika od urušavanja.

Organizovane su turističke ture obilaska lokaliteta, a najbolje je posetiti ga iz najvećeg grada u okolini, Plovdiva, što vam može oduzeti otprilike sat i po vremena, bilo da putujete svojim kolima, bilo autobusom.