Janjin
Zanimljivosti

Najuži grad na svetu

Možda je teško poverovati, ali u jednom kineskom okrugu postoji neobično dugačak grad Janjin koji se smatra najužim gradom na svetu.

Izgrađen u kineskoj provinciji Junan, ovaj gradić prostire se na 1.416 km dužine. Formalno je osnovan 1917. godine i sazdan na uskim padinama i liticama s obe strane reke Guan. Gledajući okrug Janjin odozgo, teško je poverovati da takvo naselje zaista postoji u stvarnom životu.

Uski deo zemljišta, stisnut između reke i strmih planina, teško da se čini kao pogodna lokacija za grad od  otprilike 450.000 ljudi, ali upravo to čini Janjin tako posebnim. Čak i komšije možete videti sa prozora. Janjin više liči na nešto što biste očekivali da vidite u naučnofantastičnom filmu ili u igrici, nego u modernom gradu. Na svom najužem delu, grad je širok samo 30 metara, dok najširi deo grada meri oko 300 metara.

Osim krajnje skučenosti, Janjin ima još jednu posebnost. Budući da je zemljište tako dragoceno u tom području, mnoge stambene zgrade nalaze se na samoj obali reke i izgrađene su na tankim stubovima, kako bi ih zaštitile od poplava u slučaju porasta nivoa vode.

Mnogi se pitaju zašto bi neko želeo da živi u tako uskom gradu, kada Kina ima toliko pogodnije zemlje. Međutim, istina je da je ovo područje naseljeno stotinama godina, a meštani ne razmišljaju o tome da ga napuste. Da li biste vi živeli u najužem gradu na svetu?