Tajne po kojima hodamo
Zanimljivosti

Tajne po kojima hodamo

Koliko zalazaka sunca ste pogledali sa Kalemegdana? Koliko puta šetali do Pobednika? Koliko susreta čuva jedan od simbola Beograda?

Kalemegdan zna mnoge naše tajne, ali da li mi znamo njegove? On čuva veliku istoriju Beograda, pa su samim tim i mnoge misterije satkane u njegovim zidinama, njegovim putevima. Tako ova tvrđava čuva tajnu po kojoj ste bar jednom hodali (ako ste posetili Kalemegdan).

Ako malo bolje pogledate šta ostaje pod vašim nogama primetićete neobične natpise, poput imena pokojne Teodore, preminule davne 1869. godine. Da, neke staze na Kalemegdanu napravljene su od nadgrobnih spomenika nekadašnjih Beograđana. Oni koji o prestonici malo više znaju, tačnije hroničari Beograda pojasnili su da je reč o pločama sa Starog groblja koje se nalazilo na Tašmajdanu pre skoro 100 godina.

Pitate se kako je došlo do ovoga?

Novo groblje u Beogradu otvoreno je davne 1886. godine, dok su na Starom tašmajdanskom obavljane samo sahrane građana koji su na tom mestu imali grobnice. Međutim, prvih decenija 20. veka započelo je preseljenje posmrtnih ostataka Beograđana sa ove lokacije. Zvanično je zatvoreno 1927. godine , a vlast je prodala veliku količinu kamenja od kog su grobnice bile napravljene. Međutim, u to vreme je počelo sređivanje Beogradske tvrđave, pa je deo kamenja sa kojim nisu znali šta da rade iskorišćeno za kalemegdanske staze. Najviše ih možete naći na putu koji vodi ka Kralj kapiji.

Tašmajdansko groblje utkano je u kalemegdanske staze, a sa njim i imena nekih beogradskih velikana koji su tu počivali. Na Starom tašmajdanskom groblju između ostalih bili su sahranjeni Đura Daničić, Ilija Kolarac, Miša Anastasijević, Đura Jakšić…

Danas hroničari Beograda ove puteve nazivaju „stazama bivših pokojnika“.

Bizarno ili zanimljivo? Šta vi mislite?