Chinese lantern
Zanimljivosti

Huaksi – luksuz od kog je teško odustati…ili pak ne?

Jeste li ikada čuli za selo Huaksi u Kini koje važi za jedno od najbogatijih u zemlji? Ovo neobično selo svakako predstavlja nedostižan san za mnoge Kineze.

Osim po urbanističkoj uređenosti i privredi koja ne staje ni na trenutak, Huaksi se ističe po visokom životnom standardu u poređenju s ostatkom Kine.

Selo se nalazi u pokrajini Jiangsu i poznato je po svojim luksuznim vilama, visokom neboderu od 72 sprata i tematskom parku. Huaksi ima oko 2000 stanovnika koji rade sedam dana u nedelji i žive u bogatstvu jer navodno svi oni imaju preko 100.000 dolara na bankovnom računu. Životni standard ovde je prilično visok. Kuće i automobili su skupoceni, a kada je selo osnovano jedno od ključnih načela bilo je upravo to da su ove stvari zajedno sa porodicom ključni faktori za sreću.

Stanovnici Huaksija između ostalog bogatstvo stiču deljenjem godišnjeg profita sela. Većinu budžeta čine fabrike koje neprekidno rade – u selu se radi sedam dana u nedelji i ne postoji godišnji odmor. Za one koji žele da putuju i vide svet, rešenje je bilo stvaranje ,,svetskog parka”. U njemu se nalaze replike Sidnejske opere, Kineskog zida, Trijumfalne kapije i Statue slobode.

Selo se inače povezuje vazdušnim putem – helikopterima. Stanovnici mogu brzo da stignu do obližnjih gradova. Međutim, postoji još jedno pravilo za život u ovom selu. Ako stanovnici Huaksija odluče da odu, gube sve – svoje kuće, automobile i novac. Njihova imovina deli se među preostalim stanovnicima sela. Tako je Huaksi selo jedino mesto gde žitelji mogu da potroše svoj novac, a u njemu nema čak ni kafića niti klubova.

Kako se vama čini ovo neobično selo i da li biste ipak mogli da izaberete ovakvu lokaciju za život?