Breathtaking View of the space,astronaut look at the universe
Zanimljivosti

Balonom do svemira

Sigurni smo da ne postoji osoba na ovom svetu koja nije poželela da se vine među zvezde i spozna čari velikog i dubokog svemira. Ovaj svet nam pruža toliko lepota, a između ostalog konačno se ukazala prilika da doživimo jedno svemirsko iskustvo.

Japanski startap razvio je inovativni način putovanja balonom. Balon sa kabinom sa dva sedišta dizajniran je da podigne putnike do polovine stratosfere. Nova tehnologija nudi turističke ture obilaska svemira balonom koje su sigurne i jeftinije u poređenju sa drugim vidovima putovanja u svemir do sada.

Svemirski balon ima kabinu sa dva sedišta i može se uzdići do visine od oko 30 kilometara, što je otprilike polovina stratosfere. Balon je siguran, ekonomičan i privlačan, a ideja koja stoji iza ovog projekta je da svemirski turizam treba biti dostupan svima što je najbolje od svega.

Izvršni direktor kompanije Keisuke Iwaya je izjavio da putnici ne moraju biti milijarderi i da neće morati da prolaze kroz intenzivnu obuku kako bi boravili u svemiru. Balon ima hermetički zatvorenu kabinu za posadu i leti do visina koje su obično nedostupne komercijalnim avionima.

Za razliku od raketa ili balona na vruć vazduh, ovaj svemirski prevoz se uzdiže uz pomoć helijuma koji se može ponovno koristiti u velikoj meri. Prvo putovanje se planira krajem ove godine, a cena će biti oko 180.000 dolara. Međutim, vremenom se očekuje da će cena biti drastično manja, oko deset hiljada dolara.

Nama ovakva avantura zvuči izuzetno interesantno. Vama želimo da jednog dana poletite svemirskim balonom i doživite putovanje iz snova!