Svetski Putnik_ledeno_doba_blog
Zanimljivosti

Uspomena na ,,Ledeno doba”

Ledena doba oduvek su bila zanimljiva zbog svoje misterioznosti, naravno i zbog animiranog avanturističko-humorističkog filma istog naziva. Ljubiteljima filmskog serijala ,,Ledeno doba” posebno je zanimljiva epizodna uloga veverice Skrata koji neuspešno svim silama pokušava da ulovi i zakopa svoj žir u zemlju  stalno izazivajući nevolje sve do razdvajanja kontinenata.

Poslednji hladni period na zemlji završio se pre više hiljada godina, međutim, na svetu postoji posebna švajcarsko-alpska atrakcija koja čuva tragove ovog vremena, a to je glečer Rona. Impresivni lednik nalazi se na jugu zemlje, nedaleko od granice sa Italijom i svake godine privlači mnoštvo posetilaca. Iako lako dostupan, postoji jedan problem u vezi sa glečerom Rona koji se javlja i kod mnogih drugih na svetu, a to je činjenica da se topi.

Lednik na izvoru reke Rone se tokom 19. veka protezao sve do dna doline u blizini zaseoka Hamlet, ali je danas veliki deo glečera otopljen. Za sobom je ostavio vidljiv trag gole stene i glečerskog jezera. Možda i poneki žir.

Ova prelepa ledena pećina hodnika dugog 100 metara ostala je da nas podseća na doba snega i leda. Ceo tunel odnosno pećina je od leda, a jedino što se manje uklapa u ovaj ambijent jesu drvene daske kojima se korača.

Svake godine, pećina se ponovo urezuje u led glečera i ovaj proces traje oko četiri nedelje. Posetioci mogu nabaviti ulaznicu i samostalno se upustiti u ledenu ekpsediciju i obilazak tunela koji traje svega oko pola sata.

Ako odlučite da posetiti ovu hladnu destinaciju i izbegnete mesec jul ili avgust kada je sezona, uživaćete u obilasku bez mnogo turista. Ono što je sigurno jeste da pogled na jedinstvenu planinsku panoramu oko glečera i ledena pećina svetlucavih plavih zidova obećavaju neprocenjiv doživljaj, a možda se desi i da ugledate neki žir u ledenim zidinama…kladimo se da vam je sigurno već palo na pamet kome bi mogao pripadati…