Svetski Putnik_nordlingen_dijamantski_grad_blog
Zanimljivosti

Dijamantski grad u asteroidskom krateru

Svima dobro poznata bajka Princeza na zrnu graška možda bi otišla u zaborav kada biste čuli priču o stanovnicima srednjovekovnog gradića Nerdlingena koji snivaju na dijamantima.

Verovali ili ne, severno od Dunava u živopisnoj ruralnoj Bavarskoj na Romantičnom putu u sred asteroidskog kratera smešten je grad, naizgled kao i svi drugi bajkoviti gradovi, opasan zidinama u čijim temeljima i zgradama borave dijamanti koji ga čine jednim od najlepših na svetu.

Prilikom pada asteroida pre 15 miliona godina, na naslage grafita stvoren je ogroman krater i oko 72.000 tona sitnih dijamanata na području Nerdlingena. Na dragocenom tlu nastala je mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Godinama se verovalo da je poreklo kratera vulkansko. Kada su prvi stanovnici pristigli na ovu teritoriju nisu znali na kakvom fascinantnom mestu podižu grad i koristili su suevit kao građevinski materijal ni ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata. Tako su sve kuće u Nerdlingenu izgrađene od suevita. Šezdesetih godina istraživanjem se došlo do zaključka da grad leži u krateru asteroida i da je ovo mesto dom najveće koncentracije dijamanata na svetu. Danas stanovnici znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne žele da sruše svoj grad kako bi se obogatili.

Neobičnog prirodnog fenomena i svetlucavog kamenja Nerdlingen privlači turiste iz celog sveta koji dolaze da vide sjaj zapanjujuće arhitekture, a između ostalog i Rieskrater muzej.

Poznat i kao Muzej kratera Ries smešten je u srednjovekovnom središtu Nerdlingena i pored fokusa na asteroid koji je pogodio zemlju posvećen je mesečevoj steni sa Apola 16 pozajmljenu od NASA-e, a u zamenu za korišćenje kratera za obuku astronauta Apolo 14 zbog sličnosti sa mesečevim kraterom.

Oduvek je postojalo nešto u vezi sa dijamantima što nas privlači kao magnet. Vatra, život i sjaj su tri elementa koja dijamanti poseduju i uzbudljivi su upravo jer ih svako drugačije posmatra i doživljava. Ovaj blistavi gradić sačuvao je svoj srednjevekovni identitet sa zidinama i utvrđenjima karakterističnim za to doba koje okružuju gradsko jezgro i mesto je gde se dešava prava čarolija, stoga ako ste očarani lepotom i sjajem dijamanata, sada znate na koju adresu da se uputite.