Breathtaking view of the hills and the lake under the fog captured in Madeira island, Portugal
Zanimljivosti

Tristan da Kunja

Da li ste čuli za najudaljenije naseljeno ostrvo, Tristan da Kunja?

Udaljeno vulkansko ostrvo u Južnom Atlantiku ime je dobilo po portugalskom moreplovcu Tristao da Cunhi koji ga je otkrio 1506. godine.

Na ovom dalekom ostrvu nema aerodroma već postoji samo jedan način povezivanja sa kopnom, a to je putem brodske linije koja predstavlja tzv. „vezu na daljinu“ s obzirom da brod plovi jednom u tri meseca.

Tristan da Kunja dom je za 300 ljudi na nepunih 100 kilometara kvadratnih i pripada Velikoj Britaniji iako su udaljeni skoro 2000 km. Poslednja erupcija vulkana na ostrvu dogodila se 1961. godine kada se celokupno stanivništvo preselilo u Britaniju. Kasnije nakon elementarne nepogode koja je zadesila ostrvo stanovnici su se vratili svome domu.

Pitate se kako protiče život na ovoj lokaciji? Upravo od mora dolazi najveći deo prihoda, preciznije od ribolova i jastoga, po čemu je Tristan da Kunja i najpoznatije u svetu. Gotovo se sve porodice tradicionalno bave ribarstvom i danas je tamo proglašena zaštitna zona zbog očuvanja morskog života u oblasti na jugu Atlantskog okeana. Ujedno, to je najveća takva zona u Atlanstkom okeanu, četvrta po veličini na svetu. Na ostrvu postoji jedna škola, dve crkve, jedan Internet kafe koji predstavlja poveznicu sa svetom, a stanovnici se mogu osloniti na samo jednog doktora verovali ili ne. Svakako, ovde postoje i prodavnice sa robom, ali one su organizovane po strogo utvrđenom planu mesecima unapred kako bi roba stigla brodovima koji ga posećuju samo 60 dana godišnje.

Neobičan stil života se odvija na ostrvu Tristan da Kunja, ali i tako uspeva da opstane. Da li bi vama život u ovakvim okolnostima bio izazovan?