Green peninsula with yachts and boats near it in Greece
Zanimljivosti

Tajanstveno ostrvo Hrvatske

Ukoliko vas zanima odmor bez gužvi, u Primorsko-goranskoj županiji postoji idealna destinacija za vaše potrebe. Na ovoj lokaciji krije se tajanstveno ostrvo Susak stvoreno za sve one koji žele da predahnu od užurbanog života i obaveza i napune baterije na jedinstvenoj destinaciji koja deluje kao prirodna detoksikacija.

Na hrvatskom ostrvu površine od jedva 3.8 kvadratnih kilometara nema puno puteva, a celo područje proglašeno je biciklističkom zonom. Samo ako na putovanje sa sobom ponesete skuter ili motor možete ih voziti jer je inače ovde glavno prevozno sredstvo bicikl.

Samo dva naselja čine ostrvo, Gornje i Donje Selo. Donje Selo, među meštanima poznato kao Spjaža, ušuškano je u luci dok se do obližnjeg Gornjeg Sela stiže kamenim stepeništem napravljenim početkom prošlog veka. Nekada je Susak bilo veoma poznato lečilište za decu i odrasle, ali tradicija upotrebe svih blagodeti mora za lečenje se nastavila.

Interesantno je da na ostrvu danas živi oko 150 stanovnika, stoga gužva predstavlja misaonu imenicu. Do Susaka možete doći brodskim linijama iz Rijeke i Malog Lošinja, a za šetnju po njemu i upoznavanje biće vam dovoljno svega par sati.

Možda najjači adut ostrva Susak jeste upravo ta misterioznost kako je izvan dometa radara turističkih agencija. Bilo kako bilo, tvrdimo da se na ovakvim odredištima najlepše mašta i odmara. Stoga, ako je mir i tišina ono za čim čeznete, Susak je prava destinacija za vas na kojoj se možete prepustiti kristalno čistom moru i šetnjama po mekom i toplom pesku, dok jedinu buku pravi šum trske koja igra na vetru.