Olupine Titanika
Vesti

Prva civilna misija obilaska Titanika

Titanik, poznata priča sa tragičnim krajem

Nakon 110 godina od tragičnog kraja najluksuznijeg broda svog vremena, znatiželja ljudi ne jenjava.  Titanik je bio inspiracija mnogih igranih filmova, govorilo se o njemu u dokumentarcima, ali su pokrenute i razne teorije zavere. S obzirom na to da i danas privlači puno pažnje, postaće atraktivan turistički sadržaj, ali samo za turiste sa malo dubljim džepom.

OceanGate je kompanija koja se bavi istraživanjem morskih dubina, a jedan od ciljeva kompanije je da omogući putovanja na dno mora. Njena baza nalazi se na oko 600 kilometara od Njufaundlenda, mesta gde je Titanik potonuo. Olupina broda se nalazi na 3.800 metara dubine, što u velikoj meri otežava istraživanje, jer su neophodne posebne podmornice. Međutim, OceanGate je za tu priliku dizajnirao novu vrstu podmornice napravljenu od lakih i čvrstih materijala koja bi mogla odvesti posadu, koja broji do pet članova, na samu olupinu.

“Mission specialists” je potpuno novi turistički obilazak kompanije OceanGate. Ona podrazumeva obilazak olupina Titanika, a prva civilna misija obilaska olupina se očekuje u maju 2023. godine. Namenjena je pre svega naučnicima i istraživačima, ali i avanturistima koji ovo mogu da priušte.  Cena jednog odlaska do Titanika iznosi oko 260.000 evra po osobi.