Old bottle and rope
Zanimljivosti

Zadivljujući vinski podrum

Postoji li bolje mesto za čuvanje vina od morskih dubina? Nakon detaljnih istraživanja i ispitivanja, stručnjaci su se složili da je ovo rešenje zaista primenjivo.

Do ovog razmatranja došlo je nakon što su pre dve decenije ronioci iz dubina Baltičkog mora izvukli boce vina sa švedskog broda. Ovaj brod je potopljen tokom Prvog svetskog rata. Prilikom izvlačenja boca gotovo sve su ostale netaknute.

Nemačka podmornica je 1916. godine potopila švedski jedrenjak ,,Jonkopig“ zajedno sa više hiljada flaša šampanjca ,,Edsik“ (Heidsieck) iz 1907. godine, a koje su predstavljale dragocen teret. Pitanje koje se nameće je da li se ova olupina pretvorila u najbolji vinski podrum na svetu?

Flaše šampanjca su odležale na dnu mora skoro 80 godina, zaštićene konstantnom temperaturom i pritiskom. Nakon analize, stručnjaci su došli do zaključka da se ovo vino razlikuje od svih ostalih i postavilo se pitanje o tome kako ga čuvati i održavati u budućnosti.

Zbog nedostatka svetlosti i konstantne temperature, vina koja odleže u dubini imaju sofisticiraniji ukus i drugačiju boju. Međutim, postoji drugo pitanje: iako su takva vina kvalitetnija, zahtevaju daleko veću logističku podršku, što dovodi do povećanja troškova održavanja i cena vina.

Podvodnih vinarija je sve više, a svaka primenjuje različite tehnologije čuvanja vina. Na primer, pojedini vinari svoja vina čuvaju u zapečaćenim amforama, što je slučaj u Hrvatskoj. Drugi koriste burad ili metalne kaveze napravljene po meri, u koje pakuju boce obavijene algama.

Ostaje da se vidi u kojoj meri će ovaj trend biti prihvaćen, pogotovo u zemljama sa tradicionalnom proizvodnjom vina. Srbija, koja nema pristup moru, jedna je od takvih zemalja i ne može se osloniti na čuvanje vina u dubinama mora. Međutim, jedno je sigurno: vrhunski kvalitet vina postao je prioritet u poslednjim decenijama.