Tourists riding a bicycle in a meadow with a beautiful landscape
Zanimljivosti

Evropski Amazon

Ukoliko ste ljubitelji vožnje bicikla, Međunarodna biciklistička staza Evropski Amazon je stvorena za vašu novu avanturu. Izazovna biciklistička ruta prostiraće se na preko 1.250 kilometara i predviđeno je da prati tok reke Mure, Drave i Dunava, a prolaziće i kroz našu zemlju.

Biciklistička staza povezaće čak 5 zemalja – Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju i voditi turiste sa obe strane pomenutih reka. Oni će imati priliku da voze bicikl kroz beskrajne plavne ravnice i slikovite kulturne krajolike svih pet zemalja, gde priroda ne poznaje granice. Na raspolaganju im je 27 „stanica“ koje nude jedinstvene znamenitosti, razne aktivnosti i istinsko gostoprimstvo duž biciklističke staze Evropski Amazon.

Ovaj jedinstven turistički izum biće organizovan na području budućeg Unesko petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav kao jedinstven model održive mobilnosti sa ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica.

Održavanje biciklističke staze Evropski Amazon počinje u aprilu, kada se staza službeno proglašava otvorenom. Najbolje vreme za ovu akciju je mesec maj, dok je letnji period najzanimljiviji kako reke i jezera nude obilje mogućnosti za osveženje i kupanje.

Ako vam prijaju i nešto niže temperature, jesen može biti dobar izbor za upuštanje u nezaboravno putovanje evropskom amazonskom biciklističkom rutom. Oktobarska jutra već mogu biti poprilično hladna stoga je staza zvanično otvorena do hladnijeg  perioda i zimskih meseci pa aktivne posetioce ponovo očekuje na proleće.

Evropski Amazon takođe naglašava i zaštitu prirode kroz program Bicikliraj za prirodu čiji je cilj da direktno uloži deo prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode širom regiona, tako da kada spojite vašu strast prema biciklizmu i prirodi možete doprineti i njenom očuvanju.