Aerial view of rocks under turquoise water
Zanimljivosti

Porodična oaza na Jadranu

Najmanje naseljeno ostrvo u Hrvatskoj za koje se veruje da je još u antičko doba predstavljalo dom određenom broju ljudi jeste interesantni Ošljak. Ova šumska idila bez automobila i trgovaca privlači brojne turiste svojom neodoljivom mediteranskom lepotom.

Njegova obala duga je svega dva i po kilometra, a naselje sa istim imenom gotovo je tri puta manje. Ošljak ima drevnu istoriju. Meštani ga zovu Lazaret jer je ovde nekada bila bolnica za izolaciju obolelih od kuge. Na njemu se nalazi crkva Sv. Marije iz 6. veka, ruševine mlina-vetrenjače iz 16. veka, kao i bunker iz perioda Drugog svetskog rata. Stara škola već godinama nije u funkciji kako nije imala dovoljno dece za odvijanje redovne nastave stoga je u međuvremenu obnovljena i pretvorena u Dom kulture i zabave.

Danas je ostrvo poznato po tirkiznom moru i izdašnoj vegetaciji koja dominira čitavim predelom. U hladovini bora, čempresa i hrasta uz nezaobilazna stabla maslina smeštene su male uvale čistog mora koje su savršene za letnje osveženje kada su temperature visoke.

Ako se upustite u istraživanje ostrva imaćete avanturu za pamćenje. Do njega možete doći trajektom ili privatnim brodićem. Na Ošljaku će vas sačekati tradicionalne kuće mediteranske arhitekture kojih ima otprilike 60.

Ostrvo broji 29 stanovnika, a zanimljivo je da svi nose isto prezime, Valčić.  Ošljak će vam pružiti velike mogućnosti za ribolov i ronjenje, pešačku stazu dugu 2 kilometra koja prolazi kraj svetionika i ostatke vetrenjače. Možete se i uspeti na vrh ostrva koji se izdiže na 90 metara s kojeg se pruža neverovatan pogled na čarobnu okolinu. Može vam se ukazati prilika da ugledate i neku od ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica poput šumske ševe, stepske trepteljke i zlatnog orla.

Ostrvo Ošljak je bez automobila, pa ukoliko odlučite da ga obiđete biće vam potrebna dobra kondicija za pešačenje. Ne zaboravite da poneste sa sobom sve potrebne stvari, jer prodavnica na ostrvu ne postoji. Posetiocima je dostupan jedan jedini ugostiteljsko-turistički objekat, ali bez obzira na to Ošljak predstavlja omiljenu letnju destinaciju i fantastično mesto za odmor.