Svetski Putnik_blog
Zanimljivosti

Otisak u moru

Godine 2018. na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine našlo se nesvakidašnje ostrvo. Bavljenac, često nazvan i Baljenac, površine je svega 0,14 kvadratnih kilometara. Svojim unikatnim izgledom privuklo je pažnju i svetskih medija.

Ovo ostrvo liči na otisak prsta koji formira mreža kamenih zidova

“Otisak prsta” nalazi se u šibenskom arhipelagu, a u istoriji su ga koristili stanovnici susednog Kaprija. Naime, poljoprivrednici sa ostrva Kaprije su iskrčili vegetaciju na Bavljencu kako bi napravili mesta za sadnju stabala smokava i citrusa, kao i vinove loze. Mreža kamenih zidova koja liči na otisak prsta izgrađena je kako bi se zaštitili usevi od vetra, ali i da bi podelili parcele.  Spomenuti kameni zidovi datiraju iz 19. veka.

Voćnjaka i vinove loze više nema, ali je mreža ostala.  Od 2018. godine Bavljenac je deo Uneskove liste svetske kulturne baštine.

„Ovi zidovi svedoci su vremena kada su naporan rad, upornost i izdržljivost bili ključni za ukroćenje surovog, ali zadivljujućeg kršnog krajolika jadranske obale. Bavljenac, osunčano ostrvo, nekada prošaran vinogradima i šumarcima preplavljenim mirisima smokava i citrusa, sada je počast kulturnom bogatstvu i mediteranskom spokoju koji čeka da se ponovno otkrije“, naveli su iz Hrvatske turističke zajednice 2018. godine.

Ako vas je ovo ostrvo zagolicalo, možete ga posetiti. Međutim, spremite se na to da su ture retke jer pristaništa, kao ni luka na ovom ostrvu nema.