Beautiful shot of a small village surrounded by a lake and snowy hills
Zanimljivosti

Turistički biser Austrije – Alpbah

Austrija je smeštena  u centralnom delu Evrope i u kom god delu da se nađete naići ćete na brojna zanimljiva mesta jer je reč o zemlji koja zaista ima mnogo toga da ponudi turistima.

Mi vam otkrivamo jedno manje poznato, ali ne manje izuzetno mestašce u zapadnom delu zemlje. Predstavljamo vam Alpbah, najlepši primer alpskog sela. Glavnu reč ovde preuzela je priroda i sve je podređeno njoj, ali njena narav ponekad ume da bude nezgodna. To se odražava bogatim snežnim zimama, zbog čega zapravo mnogi turisti ipak vrlo rado dolaze u ovaj kraj.

Alpbah je pravo mesto gde mogu da se upoznaju najautentičniji Alpi. Ovo tirolsko selo skrojeno je za letnje planinarenje, a zimi za skijanje i ostale avanture na snegu. Onima koji vole zimu i sneg Alpbah pruža skijanje na svim nivoima, od staza za početnike do oštrijih staza na Vidersbergerhornu za one nešto iskusnije skijaše.

Stare drvene kućice Alpbaha oduvek su privlačile turiste, kako u toplijim tako i hladnijim periodima godine. Zbog svog izolovanog položaja selo dugo nije imalo posete, sve do izgradnje puta 1926. godine. Upravo su iz tih razloga meštani zadržali svoj tradicionalni način gradnje drvenih kuća u klasičnom alpskom stilu. Sve kućice su kosih krovova sa balkonima bogatim prekrasnim cvećem svih mogućih boja tokom toplijih meseci. Između ostalog, postoji i zakon koji nalaže da sve moderne građevine moraju da budu građene u tradicionalnom stilu kako bi Alpbah sačuvao svoju autentičnost.

Iako je po površini selo malo i u njemu nema puno ljudi, atmosfera u njemu je vrlo topla i opuštena. Srdačni stanovnici su raspoloženi za druženje i veoma su uviđajni prema svakom posetiocu.

Obližnja farma Vorder-Unterberg, izgrađena u 17. veku, bila je otvorena do 1952. godine, a sada je pretvorena u muzej koji pruža odličan prikaz života planinskih farmera ove regije.

Ako odlučite da posetite ovaj kraj Austrije, možete doći avionom do Minhena ili Insbruka, a potom železnicom ili putem zaviriti u sve lepote Alpbaha.