Selective focus shot of white horses in the streets of Vienna, Austria
Vesti

Bečka čarolija

Ovog vikenda počinje jedan od najlepših sajmova na svetu, koji ne treba propustiti ako ste u potrazi za pravom božićnom čarolijom. Na samo par sati vožnje od Beograda, Beč vas poziva da se prepustite čarima Adventa u glavnom gradu Austrije. Ovaj čarobni događaj traje tokom novembra i decembra. Centar dešavanja je Gradska kuća, gde se održava jedna od najlepših božićnih pijaca u celoj Evropi.

Advent u Beču je ne samo poseban, već i jedan od najpoznatijih božićnih događaja u svetu. Očekuje vas bajkovita atmosfera, prelepo okićena jelka, klizalište, panoramski točak i mnoštvo štandova koji nude obilje hrane, pića i ručno rađenih suvenira. Takođe, nećete biti razočarani ni muzičkim nastupima.

Asortiman proizvoda na štandovima je jedinstven i simboličan – od igračaka koje će obradovati decu, preko ukrasa do odevnih dodataka za zimsku sezonu. Takođe, tu su delikatesi, grickalice i topli napici koji će zadovoljiti i velike i male gurmane.

Posebno iznenađenje ove godine čeka mališane. U prizemlju Gradske kuće, oni će imati priliku da nauče kako da spreme božićne kolače ili prave sveće. Ako planirate posetu petkom, subotom ili nedeljom, moći ćete uživati u nastupima međunarodnih horova uz besplatan ulaz.

Bečka božićna pijaca okuplja posetioce na Rathausplatzu već gotovo pola veka, a istorija božićnih pijaca u ovom gradu je duga i raznovrsna. Počela je 1975. godine, ali tradicija božićnih pijaca u Beču postoji mnogo duže. Već od 1600. godine, na Bečkom grabenu postojala je pijaca poznata kao „Thomasmarkt“, nazvana po apostolu Tomi, jednom od Isusovih učenika. U decembru 1772. pijaca se preselila na Frejung i postala poznata kao „Božićna pijaca“. Zatim se 1842. godine preselila na trg Am Hof i dobila naziv „Kristkindlmarkt“. Bečlije sa ponosom ističu da je njihova božićna pijaca jedna od najstarijih u Evropi i da traje već 180 godina.

Naglasak na održivosti

Advent u Beču takođe stavlja naglasak na održivost. Čak 75% proizvoda, hrane i pića, potiče iz organskog uzgoja. Prošle godine, Beč je lansirao sopstveni brend organske hrane „Viener Gusto“, koja se uzgaja u gradu i prodaje na više lokacija. Bečke gradske vlasti garantuju kupcima da je hrana koju jedu uzgojena u njihovom neposrednom susedstvu na potpuno ekološki način. Sve je 100% organsko i bez pesticida. Ovaj princip će biti potpuno primenjen na ovogodišnjem izdanju omiljenog božićnog događaja.

Beč će vas oduševiti ne samo svojom božićnom čarolijom već i prelepom dekoracijom sa hiljadama svetlucavih lampica, mirisom kuvanog vina, cimeta i karanfilića, božićnim pesmama na svakom koraku, tezgama sa rukotvorinama i originalnim poklonima. Zato, isplanirajte vikend putovanje u Beč i uživajte svim svojim čulima u magičnoj prestonici Austrije.