Canopy activities in Banos, Ecuador
Zanimljivosti

Zip-lajnom preko granice

Verujemo da je svako od vas nekada poželeo da poseti vatrenu Španiju i uživa u društvu njenih veselih i energičnih stanovnika. U skladu sa razigranim duhom naroda, u zemlji plesa skrojen je i jedan vrlo interesantan način putovanja. Putovanje zip-lajnom preko granice do komšija iz Portugala.

 

Uobičajeno putovanje bilo bi automobilom, autobusom, čak i pešice.

Međutim, postoji jedan nesvakidašnji put prelaska iz jedne u drugu zemlju, a to je verovali ili ne – zip-lajnom.

 

Ukoliko se nađete u Andaluziji onda nikako ne biste smeli da propustite ovo iskustvo spuštanja niz sajlu preko reke. Polazna platforma nalazi se na Sanlukar Gvadijana zamku. Na skoro 100 metara visine je polazna tačka, dok se tačka dolaska nalazi na visini od 15 metara u Alkoutimu u Algarveu.

Sve što vam je neophodno za ovu adrenalinsku avanturu jeste samo hrabrost. Svi koji se upuste u ovu vožnju mogu dobiti fotografiju za uspomenu ili iznajmiti kacigu sa ,,go pro“ kamerom koja beleži ovo neobično iskustvo.

Sajla je dugačka preko 720 metara, a brzina koja se dostiže spuštajući se njome je oko 80 kilometara na sat. Za minut ste u Portugalu! Bukvalno :).

Zanimljivo je da vas u Portugalu čeka druga vremenska zona, pa se može reći da putujete u prošlost. U momentu kada stignete u Alkoutim nalazite se sat vremena ispred onih koji se tek penju na platformu i spremaju za spuštanje zip-lajnom.

Povratak u Španiju izgleda tako što vas na reci čeka trajekt koji vas prevozi nazad u Sanlukar.

Ova čudesna žica je jedina na svetu koja predstavlja međunarodni granični prelaz koji je napravio Englez Dejvid Džerman.

Kada su posete brojne preko reke Guadiana se preveze i do 30 ljudi na sat.

Zip-lajn radi 200 dana godišnje, a zatvoren je od polovine novembra do polovine februara. Oni koji nisu imali tu priliku da otputuju u Španiju i Portugal, ovaj zip lajn sigurno je zagolicao maštu koji uskoro otvara novu sezonu stoga imate priliku da se vrlo brzo uverite koliko je jedno ovakvo iskustvo zanimljivo.