Svan Towers are the symbol of Svanetia, is unique defensive structures of the early Middle Ages epoch, Ushguli, Georgia
Zanimljivosti

Život u oblacima

Da li biste voleli da saznate kako izgleda krov sveta na seoski način? U Gruziji, zemlji neverovatne lepote, vrhunskog vina i fantastične kuhinje, nalazi se najviše selo u Evropi.

Na planini Šhara u regiji Svaneti nalazi se Ušguli, zajednica četiri manja sela – Žibiani, Čvibiani, Čažaši i Murkmeli. Najviše selo Evrope skrojeno između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine broji oko 200 stanovnika odnosno oko 70 porodica.

Ovdašnje stanovništvo je tokom većeg dela godine odsečeno od ostatka sveta kako sneg tokom šest meseci prekriva čitavu oblast. Put koji vodi prema gradu Lentehiju često nije dostupan, a to je jedini koji vodi do ovog sela.

Do najvišeg sela u Evropi leti je moguće doći automobilom, što zimi međutim najčešće nije slučaj. Međutim, to stanovništvu sela ne predstavlja problem jer su naviknuti na takav način i uslove života. Deca odlaze u lokalnu školu, a sve druge neophodne ustanove za funkcionisanje sela rade u najboljem redu.

Kapela iz XII veka sagrađena za vreme kraljice Tamar je posebna znamenitost ovog čudesnog mesta. Pored kapele postoji još nekoliko objekata koji se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine među kojim su odbrambene kule posebno karakteristične za istorijski bogat predeo Svaneti.

U ovom seocetu snimljen je jedan od najranijih etnografskih filmova Salt for Svanetia, režisera Mihaila Kalatozova, koji dokumentuje život naroda Svan upravo u izolovanom planinskom selu Ušguli.

Ukoliko vas jednog dana put odvede do Gruzije koju krasi spoj drevne kulture i savremene arhitekture ugrabite priliku kada ćete moći da prošetate najvišim selom Evrope i prepustite se toplom gostoprimstvu ni na nebu ni na zemlji.