Svetski Putnik_Cardak-ni-na-nebu-ni-na-zemlji_blog
Zanimljivosti

Čardak ni na nebu ni na zemlji

Verovatno se svi sećate čuvene narodne bajke Čardak ni na nebu ni na zemlji fantastičnog sadržaja koja govori o pravdi i požrtvovanosti sa motivima hrabrosti i upornosti.

Verovali ili ne, u Gruziji postoji jedno utvrđenje izgrađeno u IX veku koje upravo poput čardaka stoji na vrhu monolita zapadne regije Imereti, a reč je o izvandrednoj crkvi Katski stub. Rekli bismo podseća na nama daleko bliže i poznatije grčke Meteore.

Ovu udaljenu regiju krase vijugave seoske staze, zapanjujuća priroda i prijatni ljudi, ali na samom kraju seoskog puta nalazi se prirodan monolit koji se uzdiže više od 40m od tla, dok se na samom vrhu nalazi najizolovanija crkva na svetu. Kako meštani vole da kažu, crkva je smeštena na Stubu života, tačnije istoimenom Katskom stubu, koju su poslednji monasi napustili šest vekova nakon izgradnje. Brojne legende i misterije se vezuju za ovo mesto na koje se dolazi zbog posebnog religioznog iskustva i to jednom skrivenom uličicom koja nudi jedinstven doživljaj.

Prostor na vrhu stuba zauzima samo 150 kvadratnih metara, ali na njega se može dospeti samo penjanjem. Pretpostavlja se da je crkva bila mesto kontemplacije i molitve, namenjena onim ljudima koji su želeli da se odvoje od ostataka sveta. Iako je neko vreme bilo pusto, ovo mesto je dobilo prvog stanovnika 1944. godine, pet vekova nakon napuštanja.

Postoje mnoge stvari koje nisu jasne u vezi sa Katskim stubom. Kamena crkva na vrhu pominje se samo jednom u dokumentima i još uvek nije razjašnjeno kako su monasi uspevali da dođu do ove nepristupačne građevine. Tokom arheoloških istraživanja pronađen je skelet poslednjeg monaha, a otkriven je čak i manji vinski podrum. Danas, Katski stub je dom jednom čoveku, svešteniku koji ima 64 godine, kome samoća izgleda ne smeta.

Misteriozna odredišta nalik Stubu života znaju da nam zagolicaju maštu i dozvole da verujemo u neobične priče koje ih prate.

Ako smo znatiželjni, možemo se upustiti u obilazak čarobnih lokacija i bar se na kratko osetiti kao da živimo u jednoj bajci.