National Geographic_Evropa odozgo serijal_svetskiputnik.rs
Vesti, Zanimljivosti

Srbija odozgo

Televizija “National Geographic ” će se ponovo vinuti u nebo kako bi sa gledaocima podelila spektakularnu panoramu “Evrope odozgo”, i ovog puta novi ciklus počinje epizodom posvećenoj Srbiji, te je naziv – “Srbija odozgo”. U okviru premijerne četvrte sezone serijala, svetu će prvom epizodom ovog ciklusa biti prikazana sva raskoš naše zemlje u bojama proleća, leta, jeseni i zime i biti ispričane priče “običnih” ljudi, koje ostavljaju bez daha.

Neverovatnim snimcima iz vazduha publika širom sveta otisnuće se na magičan let iznad Subotice, Specijalnog rezervata “Zasavica” u Mačvi, iznad drevne tvrđave Golubac, modernog Beograda na vodi , iznad Zlatibora i spomen-kompleksa “Kadinjača”, sve do “prestonice paprike”, sela Donja Lokošnica. Na ovaj način publika će saznati više o bogatoj kulturi Srbije, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima.

Snimatelji ove specijalne emisije su bili Dragan Trifunović i Dragan Glišović, inače najbolji i najsigurniji za saradnju sa producentima “National Geographic”, koji su često veoma strogih i visokih standarda u odabiru saradnika. “Snimanje epizode je počelo avgusta prošle godine i zajedno smo sa National Geographic i rediteljem emisije Ivanom Lazićem, prošli kroz našu zemlju u potrazi za najlepšim tačkama”, objasnio je Dragan Glišović, i dodao da “ National Geographic” ima svoje standarde koje je trebalo zadovoljiti u pogledu opreme, odnosno modela drona koji je beležio
predivne kadrove.

Glišović kao najzanimljiviju priču izdvaja o Bogojavljenju i plivanju mlade devojke – policajke za “časni Krst”, dok je na njegovog kolegu Trifunovića ipak najjači utisak ostavio Slobodan iz Zasavice koji je tamo “napravio čudo”. Oni smatraju da će svako posle ove epizode o “Srbiji odozgo” imati svoju omiljenu priču ili kadar, mada kažu da je zaista
teško izdvojiti najbolji, jer su svi apsolutno čarobni.

Premijera ove emisije najavljena je za nedelju, 18.septembra sa početkom u 22h.

Dokumentarac kanala National Geographic – “Evropa odozgo” kroz dosadašnje tri sezone vodio je auditorijum malih ekrana na neverovatna putovanja širom starog kontinenta, od Grčke i Turske na jugu, do nepreglednih prostranstava Skandinavije. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, ljubitelji geografije i divnih prostranstava imali su prilike da kroz serijal “lete” iznad Holandije, Portugala, Francuske, Nemačke.

Četvrta sezona “Evrope odozgo” nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije , pružajući gledaocima zadivljujuću vizuelnu avanturu sa jednog na drugi kraj našeg kontinenta.

 

Foto: National Geographic