Jerminija_Ararat_svetskiputnik.rs
Zanimljivosti

Sa druge strane Puta svile

Drevna trgovačka trasa od 6500km koja je povezivala Aziju, Afriku i Evropu i omogućavala diplomatske kontakte, spoznaju drugih kultura i religija dobila je naziv Put svile.

Istorijski važan položaj zemlje na čuvenom Putu svile imaju Jermeni koji su prepoznati po velikodušnosti prema strancima, poput komšija na Kavkazu iz Gruzije.

Malo ko je upoznat s lepotama ove zemlje i sadržaja koji može da ponudi posetiocima. Ako ste ljubitelji šetnji dopašće vam se činjenica da se u Jermeniji nalaze neke od najboljih pešačkih staza u Evropi. Svaka pešačka tura podrazumeva boravak u ovim krajevima od nekoliko dana, jer se prelaze velike razdaljine. S one strane Puta svile nalaze se avanturističke ture obilaska neverovatnih krajolika ove zemlje.

Jedna od staza koja je naročito značajna jeste ona koja vodi putnike u senku moćnog Ararata, planine gde se prema predanju zaustavila Nojeva barka. To je mesto gde je započeo život nakon božjeg gneva u obliku masovnog potopa, stoga ima dosta simbolike.

Jermenija putnicima predstavlja izvanrednu pozadinu za planinarenje i kulturno putovanje kroz svoje krajolike i istoriju. Neizbežno je izdvojiti i pešačke ture po Dilijan nacionalnom parku, obilazak Tatev manastira, grada Aštarak i reke Kasah kao i obilazak doline Jeghegis. Sve ture su fantastične i savršene za istraživanje pešice. Dakle, ukoliko je aktivan odmor vaš užitak, put u Jermeniju podrazumeva šetnje dramatičnim kanjonima, kraj vulkanskih formacija i tirkiznih jezera koje su pravi izazov.

Pored uživanja u pejzažima i istoriji, Jermenija kao jedna od najspektakularnijih i najzanimljivijih zemalja turistima nudi sjajnu hranu i gostoprimstvo. Upravo zbog svih ovih darova zaslužuje da se nađe na turističkoj mapi i listi želja. Zanimljivo je da se u Jermeniji nalazi mnoštvo kulturno-istorijskih sadržaja sa liste Uneska zbog čega privlači posebnu pažnju i turistima nudi neverovatna iskustva boravka u divljoj prirodi.

Ako koračate Putem svile upoznaćete nomade, šetaćete između drevnih samostana, disaćete u bujnim šumama, prostranim visoravnima i spektakularnim planinama i zateći ćete se na mestu gde istok susreće zapad.

Foto: Mushegh Hakobyan16