Srbija_Na skriveno te vodim mesto_svetskiputnik.rs
Zanimljivosti

Na skriveno te vodim mesto

Još jedno leto se približilo kraju, ali ostalo je još malo prostora da ugrabite lepo vreme i iskoristite ga za obilazak nekih bližih destinacija koje će vam biti pravo osveženje i avantura.

Da li ste znali za smaragd koji krije istočna Srbija? U oazi prirode i mira, oko 30km od Kladova, visok oko 7m, vodopad Blederije kao vodena zavesa klizi u jezero boje smaragda. Ovo parče raja čuva 78 vrsta lekovitog bilja. Vodopad Blederije važi za tajnu Đerdapa i proglašen je za zaštićeno područje kao spomenik prirode zahvaljujući svojoj posebnosti zbog čega je poslednjih godina poseta ovom mestu sve više i više. Istočna Srbija je poznata po misterijama, ali verujemo da ste spremni da se osmelite i posetite ovaj kraj.

Jedno od najlepših izletišta u Srbiji savršeno za vikend odmor jeste malena Milivska klisura na svega 5km od Despotovca, iza sela Miliva.

U ovom kutku Srbije nalazi se crkva iz 15. veka posvećena Ognjenoj Mariji, sam izvor reke Milive i mnoštvo drveća, mali fudbalski teren, kao i konak iza kojeg je smeštena pećina koja je prohodna nekih desetak metara te je ovo idealno mesto za turiste bilo kog uzrasta jer svako može pronaći nešto što ga interesuje. Mostići preko reke, drvene klupice za predah, sve je podređeno užitku za one koji se opredele za beg u zeleni raj kod Despotovca.

Nadomak Paraćina, okruženo listopadnim šumama jasena i javora, ušuškano je odmaralište Grza koje krasi istoimena reka u podnožju planine Južni Kučanj, duga 23km. Vrelo Grze izvanredne je lepote, a reka oblikuje i dva jezerceta zeleno-plave boje kristalno čiste vode. Ovo mesto poznato je i kao raj za pecanje jer je izuzetno bogato potočnom i kalifornijskom pastrmkom. U blizini se nalazi ženski manastir Lešje, srpskog, grčkog i ruskog stila gradnje, kao i dve pešačke staze koje vode kroz šumu pokraj ,,Izvora ispod bukve” kod kog se možete osvežiti hladnom izvorskom vodom dok se penjete ovim stazama srednje težine ka dva zanosna vidikovca.

Više puta nam je potvrđeno da je priroda vešto skrila svoje čari i bogatstva, a Srbija je zemlja čija mnoga mesta opčinjavaju svojom jedinstvenom lepotom i značajem. Čudesna priroda je uvek dobar izbor za ,,punjenje baterija”, a može se reći da smo pravi srećnici što u našoj zemlji možemo da se prepustimo predelima i krajolicima koji nas opuštaju svojom čarolijom.