Štrumpfovi
Zanimljivosti

U zemlji čokolade i štrumpfova

Većini je prva asocijacija na Belgiju čokolada, ali i pored slatkog proizvoda evropska zemlja poznata je po kvalitetnom pivu i još značajnijim istorijskim ličnostima i izumiteljima.

Ova država severozapadne Evrope je i najgušće naseljena, prostire se na 30.688 kilometara kvadratnih i jedna je od šest zemalja osnivača Evropske unije čiji je glavni grad Brisel.

Ako pitate Belgijance, sigurno će tvrditi da oni imaju najbolju čokoladu na svetu i zaista, mnogi će se sa njima složiti jer imaju i neguju veoma dugu tradiciju njene proizvodnje koja datira još od 19. veka. Verujemo da vam je svima dobro poznat ukus belgijske čokolade koju karakteriše izuzetno glatka i kremasta tekstura i umereno sladak ukus kojem ne možete odoleti ili ga uporediti s bilo kojim drugim.

Dok govorimo o poslasticama, treba imati na umu da ovde možete probati čak trideset različitih verzija preukusnih vafli. Slatkoća, tekstura i veličina deserta se razlikuju, a najčešće se jedu sa slatkim dodacima kao što su čokolada i voće. Ne smemo izostaviti prženi krompir odnosno pomfrit koji su oni izmislili, a koji se najčešće služi sa majonezom.

U Belgiji kao zemlji u kojoj je prepoznato dobro pivo postoji veliki broj fabrika i manjih pivara koje proizvode više od 1000 različitih vrsta piva, a verovali ili ne, svako pivo ima svoju čašu za serviranje. Važno je istaći da je Belgijancima ispijanje ovog pića pravi užitak stoga su veoma osetljivi na to ako im neko dospe određeno pivo u čaši koja mu nije namenjena. Iznenadićete se kada ugledate toliki broj različitih čaša za pivo u belgijskim suvenirnicama.

 

Kako se nalazi između Francuske, Luksemburga, Nemačke i Holandije, belgijska kultura i istorija je dosta poprimila njihov uticaj.

To je vidljivo i po činjenici da su u upotrebi tri zvanična jezika, francuski, nemački i holandski. S tim u vezi, nije čudno što neki belgijski gradovi imaju dva ili tri zvanična imena. Na primer, Antverpen se u Belgiji naziva još i Anvers.

Belgija je ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vlasti. Međutim, nekoliko puta u prošlosti dokazala je da može normalno da funkcioniše i bez državne vlasti. Ako se pitate koji je najduži period bez vlade, odgovor glasi čak 652 dana.

 

Mnoge poznate ličnosti iz sveta umetnosti, nauke i politike rođene su upravo ovde, od slikara Jana van Ajka i Renea Magrita do kartografa Gerharda Merkatora.

Interesantno je da je izumitelj saksofona, Adolf Saks, takođe poreklom iz Belgije, kao i Rober Kajo, čovek koji je zajedno sa engleskim naučnikom izmislio svetsku mrežu.

Nema osobe koja nije gledala ili čula za čuvene Štrumpfove. Mala plava stvorenja koja žive u pečurkama u evropskoj šumi izmislio je belgijski karikaturista Pjer Kaliford, poznatiji po nadimku Pejo. Ime Štrumpfovi nema neko posebno značenje, već je rezultat autorove mašte. Priča se da je Pejo ručao sa prijateljem u restoranu na belgijskoj obali, a kada ga je zamolio da mu doda slanik, nije mogao da smisli pravu reč i izgovorio je: ,,Passe-moi… le schtroumpf”, što bi u prevodu značilo ,,Dodaj mi štrumfa”. Reč ,,štrumpf“ i njene izvedenice bile su toliko smešne ilustratoru da je po njima nazvao slatka plava stvorenja, a ostalo je istorija.

 

Možda ste ogladneli i ožedneli čitajući ove zanimljivosti o Belgiji ili odlučili da ponovo pustite i odgledate crtani film čiji su glavni junaci malena plava bića. Ne preostaje nam ništa drugo nego da vam poželimo da prvom prilikom koja vam se ukaže posetite ovu zapanjujuću zemlju i u njoj doživite nezaboravna iskustva i uspomene.

Foto: Christian Wiediger