Najzdravije zemlje za život
Vesti

Koje su najzdravije zemlje za život?

Prema istraživanju money.co.uk koje je sprovedeno na globalnom nivou, došlo se do liste najzdravijih država za život. Uzeti su u obzir parametri koji mogu uticati na kvalitet života ljudi. To uključuje posledice pandemije koronavirusa, nivo gojaznosti građana, životni vek, troškove života, nivo zagađenja i bezbednost.

U poslednjem istraživanju, kriterijumi kao što su dostupnost zdravstvene zaštite i broj medicinskih sestara koje brinu o mentalnom zdravlju, zatim broj socijalnih radnika, psihijatara i psihologa u svakoj zemlji su dodati. Takođe, uzeta je u obzir prevencija poremećaja mentalnog zdravlja i zavisnost o drogama, kao i ukupni zdravstveni izdaci u zemlji.

Japan je na prvom mestu najzdravijih država za život u 2022. godini, a ono čime se narod Japana posebno ponosi jeste pozitivna kolektivna svest o životu. Švajcarska je na drugom mestu, sa najzdravijim okruženjem za dugovečan život, dok je Kuba na trećem mestu.

Od zemalja iz našeg bližeg okruženja, Slovenija je najbolje rangirana na visokom četvrtom mestu, Hrvatska je na šestom, a Srbija se nalazi na 19. mestu. Crna Gora je na 20. mestu na listi.

Evo liste najzdravijih 10 država za život prema istraživanju:

  1. Japan
  2. Švajcarska
  3. Kuba
  4. Slovenija
  5. Jermenija
  6. Hrvatska
  7. Finska
  8. Poljska
  9. Belgija
  10. Italija