Kafa_muzej-min1
Vesti

Izložba kafe

Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ izložba je koja puno zanimljivosti o ovom čarobnom napitku donosi svima koji ovih dana posete Aranđelovac. Organizovana je od strane Narodnog muzeja ovog grada, a ostvarena u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu.

Turska ili domaća, espreso ili kapućino, kafa je postala deo subkulture i naša svakodnevica. Tome svedoče brojni kafići, ali i mi koji dan počinjemo prvom jutarnjom.

“Hajdemo na kafu”, “vidimo se na kafi” ili “dođi da pijemo kafu” postale su fraze za zbližavanje. U svetu se svakog dana popije 2,5 milijardi šoljica kafe, a godišnje preko 400 milijardi, što je ravno količini vode koja za pola sata protekne rekom Misisipi.

Na izložbi, koja ima zanimljivu postavku kafe i njene istorije, mogu se pročitati i citati poznatih umetnika koji su ispijali velike količine kafe da ih bi ih držala budnim. Bah je napisao kantatu o kafi, Betoven je uživao u kafi i tražio da mu se svaka šoljica kafe skuva od tačno 60 zrna kafe. Poznati francuski filozof Volter je, takođe, bio zavisnik od kafe. Onore de Balzak je dnevno mogao da popije i 150 šoljica kafe! Više ovakvih zanimljivosti pronaći ćete u Narodnom muzeju u Aranđelovcu.

Na izložbi su predstavljeni različiti mlinovi za kafu iz različitih epoha, šoljice, plodovi kafe. „Arabika“ i „robusta“ najpoznatije su vrste kod nas.

Zanimljivo je istaći da je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, koja je, kako je poznato, došla iz Turske. Ova izložba bi mogla da postane stalna, ne samo postavka Narodnog muzeja već i zanimljiva turistička manifestacija opštine Aranđelovac.