Dom najstarijeg čokota
Zanimljivosti

Dom najstarijeg čokota

Slovenija je možda mala zemlja, ali ima bogatu tradiciju proizvodnje vina koja se usavršavala vekovima. Od bujnih zelenih brežuljaka Goriških Brda do zadivljujućih vinograda Podravja i Primorske, Slovenija je puna šarmantnih vinskih gradova koji će rado ugostiti sve ljubitelje vina.

Najstarija vinova loza na svetu nalazi baš u Sloveniji. Ova priča vodi nas u Maribor, grad u Podravju. Stara trta postoji preko 400 godina i još uvek daje visokokvalitetno grožđe. Ova vinova loza ima i poseban festival posvećen tome, nazvan Festival stare trte, koji se održava svake godine krajem septembra.

Najpoznatija vinska regija u Mariboru je nesumnjivo mariborsko-pohorsko vinorodno područje, gde se nalaze brojni vinogradi i vinarije koje vredi posetiti. Neke od najpopularnijih vinskih sorti koje se proizvode u mariborskom regionu su bela vina sovinjon, rizling i šardone, kao i crvena vina crni pino. Ako ste ljubitelj slatkih vina, obavezno probajte mariborsko desertno vino, koje je, kao što sama reč kaže, prava poslastica.

Još jedan vinski grad u Sloveniji koji morate posetiti je Ptuj, koji se nalazi u istoj regiji kao i Maribor. Ptuj je poznat po svom zadivljujućem srednjovekovnom zamku, ali ima i bogatu tradiciju proizvodnje vina. Grad je okružen valovitim brežuljcima prekrivenim vinogradima. Posetioci mogu probati lokalna vina u brojnim vinskim podrumima i prostorima za degustaciju koje se nalaze širom grada.

Ono što ne smete propustiti je Vipavska dolina. Nalazi se u jugozapadnoj Sloveniji i jedna je od najlepših vinskih regija u zemlji. Dolina je okružena strmim brdima Karstne visoravni i Julijskih Alpa, stvarajući jedinstvenu mikroklimu koja je savršena za uzgoj raznih sorti grožđa.

Jedna od najpoznatijih sorti grožđa koja se gaji u Vipavskoj dolini je zelen. Od ovog grožđa proizvodi se lagano i osvježavajuće belo vino koje je savršeno za tople letnje dane. Još jedna popularna sorta grožđa je sivi pinot, koji se koristi za proizvodnju blago slatkog belog vina sa voćnom aromom.

Ako budete imali priliku da posetite Vipavsku dolinu, preporuka je da krenete u vinski obilazak ovog kraja. Moći ćete da probate neka od najboljih vina koje Slovenija može da ponudi i saznaćete više o jedinstvenoj tradiciji vinarstva ovog područja.