Šinama_do_neba
Zanimljivosti

Šinama do neba

U švajcarskoj prestonici Bernu nalazi se jedna od najfascinantnijih kombinacija dramatičnih prirodnih lepota i ljudske domišljatosti i sposobnosti. Reč je o adrenalinskoj pruzi Gelmerban koja na jedan ekstreman i pomalo opasan način povezuje mesto Handek sa veštačkim jezerom Gelmerse.

Gelmerban pruga napravljena je za jednostavne namene, a to je lakše savladavanje velikih uspona. Nekada je ova železnička pruga za teške materije služila za transport tih građevinskih materijala za izgradnju brane Gelmer. Potom su Švajcarci odlučili da je pretvore u turističku atrakciju i tako je danas otvorena za sve one koji su željni avanture.

Vožnja Gelmerban prugom je takva da ćete iskusiti pravi adrenalin i provesti se slično kao u luna parku. Svakako, mnogi će se složiti da je ova pruga ne samo najstrmija i najekstremnija u Švajcarskoj već i u celoj Evropi. Upravo iz tih razloga mnogobrojni turisti rado dolaze ovde u želji da uživaju u planini i dožive neverovatnu avanturu.

Ukoliko želite da se upustite u ovakvu pustolovinu, ugrabite period proleća i jeseni. Od aprila do oktobra meseca možete pronaći isključivo dnevnu vožnju koja može prevesti 24 osobe po trasi dugačkoj 1.028 metara. Uzbudljiva vožnja Gelmerban prugom traje nešto više od 10 minuta i košta 36 švajcarskih franaka.