Cvetanje pustinje Atakama
Vesti, Zanimljivosti

Kad pustinja procveta

Pustinja Atakama okupana živim bojama cveća

Kada zamislimo pustinju javljaju nam se slike sunčanog i sušnog područja bez vegetacije, ali šta biste rekli kada biste čuli da je najstarija pustinja na svetu, Atakama, od nedavno prekrivena cvećem? Ovo područje u Čileu sada je obogaćeno lila, ružičastim i žutim cvetnim tepihom, a taj predivan čin omogućile su biljke poznatije kao ,,geofiti”.

Interesantno je kako ove biljke mogu da prežive ispod površine u vreme teških suša i nakon toga ponovo puste svoje cvetove kada kiša opet poseti ovaj predeo, što ih, složićete se, čini izuzetnim.

Procvat Atakame nije neuobičajena pojava. Ovaj prizor može se zateći jednom u pet godina, ali ovoga puta je iznenadio istraživače. Prirodni fenomen se obično dešava na kraju meteorološkog događaja zvanog El Niño koji u ovom delu Amerike izaziva porast temperature Tihog okeana i prouzrokuje vruće vetrove i jaku kišu. Hladna epizoda ovog ciklona zadesila je kontinent i zbog nižih temperatura od uobičajenih, zapanjujuća brojka cvetova je naučnike ostavila zadivljenim.

Neverovatan fenomen koji se dešava u Atakami darovao joj je prepoznatljivost i krunu nacionalnog parka čime dobija zasluženu pažnju i negu, pa tako tepih od cveća uživa posebnu zaštitu države. Posetiocima je naznačeno da cveće treba da ostane takvo kakvo jeste, netaknuto, iako biste verujemo, rado uskočili u ovaj raj mirišljavog i nežnog pokrivača.

Foto: David Vives