Bozicni market
Vesti, Zanimljivosti

Božićni market ,,U ljubavi i sigurnosti”

Budimpešta proglašena najboljom božićnom destinacijom u Evropi

Novogodišnji i božićni praznici su na korak od nas, a uzbuđenje raste kao i nestrpljivost da sebe i nama drage osobe obradujemo poklonima i provedemo slobodno vreme u opuštanju, radosti i druženju. Kraj trenutne i početak nove godine rezervisan je za čarobna zimska putovanja, a prema najposećenijem turističkom sajtu u Evropi, European Best Destination, titulu najbolje božićne destinacije odnela je Budimpešta.

Ovo značajno priznanje pripalo je predivnoj Budimpešti zahvaljujući božićnom marketu koji je otvoren 18. novembra i traje sve do 1. januara 2023. Mađarska prestonica je omiljena destinacija naših turista, a posebno magična postaje u susret Novoj godini kada se ceo svet pretvara u zimsku bajku.

 

,,U ljubavi i sigurnosti” je slogan ovogodišnjeg marketa kojim je otvoreno božićno slavlje ispred Bazilike Svetog Stefana.

Na najpopularnijem budimpeštanskom marketu pronaći ćete više od 100 ljubaznih domaćina i gastronomskih majstora u tradicionalnim kućicama gde vas čeka široka ponuda poznatih mađarskih jela, ukrasa i rukotvorina, kao i veliki izbor originalnih raskošnih poklona. Na Trgu Verešmarti takođe u centru grada smešten je još jedan  božićni market. Miris medenjaka i drugih raznolikih kolača širi se ulicama ukrašenog grada na kojim se možete počastiti pečenim kestenjem, štrudlom od maka ili šoljom čuvenog kuvanog vina koja će vas utopliti.

I ove godine čitavim gradom zasijalo je preko sto hiljada lampica, a veliki broj turista očekuje i bogati prateći program koji obuhvata fantastične koncerte i predstave na otvorenom. Pravi božićni duh sigurno ćete osetiti uz Krcka Oraščića koji se izvodi u nedavno obnovljenoj Operi. Večernje časove prati lajt-šou koji se projektuje svakog dana na pročelju Bazilike Svetog Stefana.

Ljubitelje klizanja čekaju avanture na ledu širom Budimpešte, a najpoznatije klizalište ušuškano je u Varošligetu u podnožju najvećeg baroknog zamka u Evropi, Vajdahunjad. Predlažemo vam da oprobate klizanje pod zvezdama koje možete upotpuniti šetnjom kroz zamak i tako doživeti nezaboravno iskustvo. Budimpešta leži na preko 1500 termalnih izvora stoga oni koji ipak žele da pobegnu od zime mogu se zagrejati u bazenima Sečenji, Gelert ili Rudaš banje.

 

Ako još uvek niste odlučili gde ćete provesti novogodišnju noć, Budimpešta je spremna da vas obgrli prazničnom euforijom i toplinom na čijim ulicama vas čekaju srdačni stanovnici i ljubazni prodavci na najboljem božićnom marketu.

Foto: Keli Sikema