Hotel Svart Norway
Zanimljivosti

Hoteli biraju zeleno

Norveška iznedrila najbolji ekološki hotel na svetu

Možemo da primetimo da turistička industrija sve više neguje ekološke standarde te se tako širom sveta otvaraju hoteli sa obnovljivom energijom i organskim proizvodima. Najbolji održivi hotel prepoznat je u Norveškoj, tako jedinstven da podseća na kreaciju koja postoji samo u mašti.

Ekološki hotel Svart koji se nalazi pored obale kristalno čistog mora u fjordu Holandsfjorden proglašen je najboljim na svetu. Kao prvi energetski pozitivan hotel, otvoren 2021. godine mada još uvek nedovršen, generisaće više energije nego što je koristi. U hotelu sa 100 soba i održivom farmom koja proizvodi sastojke za svoje restorane. Ujedno u njemu koristiće se 85% manje enregije u odnosu na tradicionalne hotele. Svart će praviti sopstvenu energiju uz pomoć solarnih panela. Kako bi se u punom kapacitetu iskoristila sunčeva energija, sobe, terase i restorani strateški su smešteni uz rub hotela kružnog dizajna. Osim toga, sjajan pogled od 360 stepeni iz hotela pruža se na netaknuti arktički teren i sasvim posebno iskustvo u prirodi.

Zeleni odnosno eko-hotel predstavlja ekološki održiv projekat koji se sve češće formira u svetu kako bi štetan uticaj turizma na životnu sredinu bio što manji. Planeta na neki način zaista dobija blagoslov razvitkom ovakvih zelenih investicija jer nude održivost, uz to i avanturu, dok se istovremeno pozdravljaju sa svim štetnim aktivnostima. Upotreba obnovljive energije, organskih proizvoda i slobodno možemo reći praktično recikliranje svega ključni su elementi koji čine jednu takvu gradnju i ugostiteljski objekat.

Svart hotel

Futuristički dizajn hotela nalik svemirskom brodu i njegov kružni okvir obezbeđuju spoj luksuza i arktičkog doživljaja na ovoj izvanrednoj destinaciji. Ukoliko se ikada nađete na ovoj lokaciji moći ćete da uživate u jogi na ponoćnom suncu, ronite u smaragdnim vodama ili uživate u vožnji kajakom i spektakularnim šetnjama i naravno oprobate lokalne delikatese iz divljine.