Granada_svetskiputnik.rs
Zanimljivosti

Evropski „siti brejk“

Andaluzijski gradić najpristupačniji turistima sa ograničenim budžetom

Ako ste u potrazi za putovanjem koje će vam biti kratak predah ili samo tragate za pauzom dok ne stignete do druge lokacije, najpovoljniju stanicu u Evropi naći ćete na jugu Španije, a to je Granada.

Poznat po raznovrsnom sadržaju koji ima u ponudi, besplatnim muzejima, lako dostupnom i jednostavnom gradskom prevozu i izuzetno povoljnim cenama piva, ovaj grad zaista je jedan od najpristupačnijih za putnike. Kako nam govore podaci na osnovu istraživanja koje je sprovela stranica Omio, Granada je najjeftinija „siti brejk“ destinacija u Evropi te se tako našla na vrhu liste putnika sa ograničenim budžetom.

Stranica Omio rangirala je stotine najpoželjnijih odredišta za putovanja u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj i Španiji. Značajan faktor za većinu potencijalnih turista svakako je cena, tako da su gradovi raspoređeni na osnovu broja besplatnih atrakcija, dostupnosti lokalnog prevoza i cena hrane i pića.

Granada će vam pružiti čak 112 besplatnih aktivnosti, što uključuje 10 prelepih muzeja koji su besplatni. Grad možete obići za čitavih 6 evra, a u većini barova možete popiti pivo u iznosu ne većem od 2 evra. Sem toga, ovde ćete pronaći 1011 besplatnih internet tačaka, 143 javne fontane, dok redovna autobuska karta iznosi samo 1.40 evra.

Spektakularna tvrđava Alhambra je čuvena atrakcija ovog malog španskog grada koja je izvorno građena kao citadela, a potom je postala luksuzna rezidencija Nasridskih emira. Impozantna građevina renesansne, gotičke i barokne arhitekture čija je izgradnja trajala više od 180 godina je granadska katedrala, još jedna značajna istorijska znamenitost.

Od nedavno je novi brzi voz postao poveznica Granade sa većim gradovima Španije, tako da ako putujete iz Madrida u ovaj južni grad stići ćete za tri sata ili za četiri ako krećete iz Sevilje, zato ne propustite priliku da upoznate ovaj simpatični gradić ako se nađete u zemlji flamenka koji je potekao upravo iz Andaluzije.