Svetski Putnik_Troja_troy-turkey_blog_COVER
Zanimljivosti

Veličanstvena Troja

Nedaleko od Mramornog mora u zapadnoj Turskoj nalazi se mesto poznato širom sveta zahvaljujući Homerovoj ,,Ilijadi“ koje je i jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta, a u pitanju je grad Troja.

Po junačkom epskom spevu Grci su pod vođstvom Agamemnona opsedali grad Troju kako bi vratili lepu Jelenu, ženu njegovog brata Menelaja, koju je oteo mlađi sin kralja Prijama, Paris. Prema Homeru, nakon deset godina opsade Grci su osvojili Troju varkom. Pred vratima Troje, Grci su na dar ostavili velikog drvenog konja, a potom, naizgled poraženi, otplovili. Trojanci su ovaj veličanstveni poklon uneli u grad ne sluteći šta im sledi. Kada su zaspali nakon slavlja, vojnici vešto skriveni u unutrašnjosti konja izašli su iz velike drvene strukture, otvorili kapije svojim drugovima koji su se krišom vratili i zatim opustošili ceo grad.

Junaci rata bili su inspiracija za grčke i rimske pisce, a priča o ratu i njegovi protagonisti bili su česta tema u književnim delima od srednjeg veka, preko Šekspira, do danas. Filmska adaptacija Homerovog epa ostvarena 2004. godine postala je izuzetno popularna.

Ova priča smeštena je između legende i istorije. Istorijski gledano, Trojanski rat se dogodio najverovatije u XII veku p.n.e. Osnivanjem Konstantinopolja, nove rimske prestonice na obalama Bosfora, Troja gubi geografski i svaki drugi značaj i nestaje. Do sedamdesetih godina XIX veka priča o ovom gradu smatrala se mitom. Međutim, nemački arheolog-amater Hajnrih Šliman dokazao je suprotno. Inspirisan trojanskom pričom Šliman je krenuo u potragu za ,,blagom kralja Prijama“. Istraživanja i iskopavanja bila su amaterska stoga su oštetila delove drevnog grada sačinjenog od devet naselja koja se nalaze svako povrh prethodnog. Šliman je pronašao ono za čim je tragao, blago je odneto u Nemačku, a nakon Drugog svetskog rata preneto je u Moskvu i smešteno u Puškinov muzej. Izgleda da se i ovo otkriće smatra lažiranim, tako da se i ono ubraja u nerešene misterije.

Troja još uvek nije potpuno iskopana, a profesionalna i arheološka  iskopavanja nastavljaju se do današnjih dana. Skorašnji nalazi pokazuju da se tu nalazilo i veliko naselje izvan zidina tvrđave. Ostaci građevina i dalje su prisutni i za njih se vezuju istorija i legenda koje čine ovo mesto fascinantnim i veoma značajnim.

Bilo kako bilo, grad Troja sa sobom nosi priču od koje zastaje dah. U provinciji Čanakale posetioci i obožavaoci imaju priliku da zateknu simbol grada u samom centru, a to je upravo trojanski konj pokraj kojeg mogu napraviti izvanredne fotografije, a najbolje vreme za posetu je leto kada se održavaju razni festivali.