Fifa World Cup Qatar
Zanimljivosti

Aleeee Aleeee, ali gde?

Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Kataru je sportski događaj koji svi s nestrpljenjem očekujemo. Početak se približio i svi zagrejani čekamo nedelju 20. novembar kada će nas, voleli ili  ne voleli fudbal, uhvatiti fudbalska groznica. Razume se, najvatreniji navijači spremili su se da iz prvih redova velikih stadiona podrže uspešne fudbalere.

Organizacija ovog događaja najskuplja je u skoro stogodišnjoj istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu, a procene su da troškovi iznose više od svih do sada održanih prvenstava zajedno od 1930. godine. Najveći deo troškova sveo se na izgradnju infrastrukture, metroa, novog aerodroma, puteva, više od 100 hotela, potom transporta, prijem posetilaca, telekomunikacije i bezbedonosnu infrastrukturu. Katar očekuje između 1,3 i 1,5 miliona posetilaca što će doprineti njihovoj ekonomiji, ali za goste predstavlja luksuz za koji su morali dobrano da se pripreme s obzirom na najskuplji Mundijal do sada.

Za sve ljubitelje fudbala koji nisu stanovnici Katara odlazak na utakmice Svetskog prvenstva i smeštaj predstavlja zaista izazov s obzirom na cene i boravišne kapacitete. Turističke agencije su za sve one koji dolaze u Katar pripremile posebne ponude. Međutim, svi oni koji planiraju da posete Katar tokom trajanja turnira, će to moći da urade isključivo ukoliko imaju kartu za neku od utakmica. Razlog za ovakvu odluku, je upravo pomenuti problem sa infrastrukturom i nedovoljnim smeštajnim kapacitetima.

Kako manjka smeštaja u Dohi, veliki broj ljudi koji želi da prisustvuje utakmicama bio je primoran da se drugačije snađe za doček napetih utakmica.

Kako mediji prenose, određena količina „navijača“ će biti smeštena u šatorima pod vedrim nebom ili pak kontejnerima, a ne u hotelima. Šatorska naselja su prilika da podrška iz čitavog sveta iskusi tamošnji način života.

Mnogi su tako odlučili da smeštaj pronađu u Dubaiju, odakle će danima kada se igraju utakmice za koje imaju karte leteti put Katara. Organizaciono vrlo zahtevni izleti priznaćete, ali i veoma skupi. Tokom trajanja turnira, FlyDubai će u saradnji sa Qatar Airways ponuditi tridesetak dnevnih povratnih letova između Dubaija i Dohe, pružajući putnicima, vlasnicima karata za utakmice maksimalnu ugodnost i mogućnost da osete atmosferu i uživaju u fudbalskoj utakmici u Dohi, a zatim se brzo i jednostavno vrate u Dubai istog dana.

flydubai

Drugi alternativni smeštaj za sve one koji nisu bili u mogućnosti da nađu smeštaj zbog manjka smeštajnih kapaciteta u odnosu na tržnju, svakako su veliki kruzeri ukotvljeni nedaleko od obale odakle će se redovno obavljati transferi do kopna. Prvi od tri takva broda namenski je izgrađen MSC World Europa, čija će adresa narednih nedelja biti „Stara luka“. Kruzer sa 22 palube, koji može da primi 6.700 gostiju, širok je 47 metara sa 2.626 kabina i 40.000 kvadratnih metara javnog prostora. Impozantno, kao što se očekuje od celog Mundijala!

Kruzer

Improvizacije sa ugostiteljskim objektima bile su neizbežne kako bi se spremno dočekao priliv milionske publike kojoj je put na ovu destinaciju velika, ali i zahtevna avantura.

Ljubitelji piva obradovaće se kada čuju da je navijačima sa ulaznicama dozvoljeno da kupuju pivo uprkos kulturološlim razlikama i strogim zakonima, tokom Mundijala za celokupan užitak i doživljaj. Ovaj užitak uzrokovao je značajne izazove za organizatore, zbog određenih ograničenja jer prvenstvo sponzoriše veliki brend piva.

Dugo očekivano Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje za par dana, a nacionalni timovi 32 zemlje podeljeni u osam grupa započeće takmičenje na potpuno novim modernizovanim fudbalskim stadionima. Ubuduće, broj timova će biti povećan na 42 te je ovo prvenstvo obeleženo kao poslednje ,,malo takmičenje”. Timovi će se boriti za titulu sve do 18. decembra kada će poslednja utakmica biti održana na stadionu Lusail Iconic gde se očekuje 80.000 gledalaca.

Prvenstvo u Kataru mnogi nazivaju događajem decenije, a po svoj prilici, moguće je da će ga prozvati i događajem veka zato okupite dobru ekipu, ako već ne možete na put i spremite se za navijanje tokom napetih i uzbudljivih utakmica koje nas čekaju.

Foto: Bloomberg